Ryskt skrot utrymde rymdstation

Publicerad 2012-03-25

ISS.

Besättningen på International Space Station (ISS) tvingades på lördagsmorgonen evakuera.

Ryskt skrot med en hastighet över 28 000 kilometer i timmen hotade att krascha mot rymdstationen.

Rymdskrotet från den ryska satelliten Kosmos 2251 hotade tidigt i morse att krascha mot den bemannade rymdstationen ISS, uppger Nasa.

Hotet upptäcktes först i går, för kort tid för att flytta rymdstationen i säkerhet.

– Rymdskrotet skulle var på gränsen att passera nära nog för att vara ett hot. Men om det träffar blir det farligt, säger Nasa-talesmannen Rob Navias enligt New York Times.

Flyttades till nödfarkost

Nasa tvingades därför utrymma de sex astronauterna i ISS till ryska Soyuz-farkoster – byggda för att kunna ta hem besättningen till jorden.

"Nichevo" – ungefär "det går som det går" – sade ena av de tre ryska besättningsmännen under evakueringen, skriver NY Times.

Anton Shkaplerov, Anatoly Ivanishin och Oleg Kononenko flyttades tillsammans med amerikanerna Donald R. Pettit och Daniel C. Burbank och holländaren André Kuipers över i nödfarkosten strax efter åtta i morse, svensk tid.

Och därfrån fick de se rymdskrotet passera utan att skada ISS.

Rymdskrotet ökar

Nasa kunde inte mäta hur stora satellitdelarna som passerade den 450 ton tunga ISS var och enligt den amerikanska rymdorganisationen är det de icke-spårbara objekten som utgör det största hotet.

Organisationen National Research Council varnade nyligen för att det ökande mängden rymdskrot hotar rymdstationen och satelliter. Och varnade för att omloppsbanan nära jorden kan bli oanvändbar på grund av risken för kollisioner, skriver NY Times.