Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Anklagar oskyldiga för att nå sina mål

Uppdaterad 2012-03-25 | Publicerad 2012-03-24

Dokument visar hur cheferna jobbar för att få bättre statistik

Höga polischefer uppmanar ­sina anställda att fuska.

Aftonbladet kan i dag visa ­dokument på hur polisen anklagar oskyldiga för att nå sina mål.

– Exemplet visar på en kultur inom polisen, säger polis­forskare Stefan Holgersson.

’visar kulturen’ Poliser uppmanas att skriva ofullständiga förundersökningar för att bättra på statistiken. Polisforskaren Stefan Holgersson är inte förvånad. ”Exemplet åskådliggör en kultur inom polisen. Det centrala är att måla upp en viss bild av verksamheten snarare än att presentera en rättvisande bild”, säger han.

Södertörns­polisens före detta kriminalchef Klas Beskow uppmanade sina medarbetare att skriva så kallade ”fuskfuppar”, ofullständiga förundersökningar, för att bättra på statistiken.

I ett protokoll från ett möte på polishuset i Flemingsberg 2005 meddelar Beskow att antalet fall som ska redovisas till åklagare måste öka med 15 procent.

Pinne i statistiken

Därför ska poliser som inser att ett ärende sannolikt inte kommer att leda till åtal ändå skicka det till åklagaren som en förundersökning. Det ger en pinne i statistiken och någon delges misstanke om brott, även om polisen ­inte tror sig kunna styrka det.

”I stället för att skicka ärenden på åtalsprövning är det bättre att ’slå på en förstasida’ och delge och därefter skicka till åklagarmyndigheten”, står det i protokollet.

Flera poliser Aftonbladet har pratat med vittnar om att det fortfarande fungerar likadant.

– Det centrala är att måla upp en viss bild av verksamheten snarare än att presentera en rättvisande bild, säger Stefan Holgersson.

Ett annat exempel är gräns­polisens flygplatssektion på ­Arlanda, som i höstas låg efter med statistiken för antalet inre utlänningskontroller, så kallade R209.

”Som vi pratade om tidigare ska vi ’trycka’ in 200 stycken R209 innan året, alltså de som vi gjort men inte ­registrerat”, skrev chefen Marie Toborg i ett mejl.

”Rent ljug”

Enligt Rikspolisstyrelsen måste varje inre utlänningskontroll dokumenteras noga. Någon sådan dokumentation finns dock inte för de här 200 kontrollerna. Och enligt personalen på Arlanda har de aldrig genomförts.

– Det är rent ljug, säger en medarbetare.

I dag hänvisar Toborg frågorna till enhetschef Kjell-Åke Karlsson. Enligt honom valde de till slut att redovisa de 200 kontrollerna, för att undvika misstankar om mygel.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, upprörs:

– Ska hon (Toborg) notera varje kontroll som tio kontroller, då är jag orolig för hennes förstånd. Då har hon satt tjänstefel på pränt.

Aftonbladet har sökt Klas Beskow utan framgång.