”En trevlig kille”

Uppdaterad 2012-03-23 | Publicerad 2012-03-22

Den misstänkte mördarens vänner berättar

Hans vänner beskriver honom som en ”trevlig kille”

Själv såg Mohammed Merah sig som ”islamistisk krigare” och medlem av al-Qaida.

– Något måste ha gått fel i hans huvud, säger vännen Karim, 31.

Mohammed Merah misstänks för sju mord. Första dådet inträffade 11 mars då franske soldaten Imad Ibn-Zaiten sköts till döds.

Kulmen på attackerna nåddes i måndags då Merah ska ha dödat tre barn och en rabbi på en judisk skola.

Satt fängslad i Afghanistan

Men Mohammed Merah är känd för brottslighet redan innan skjutningarna. Enligt BBC har han dömts för 18 våldsbrott som ung och tillbringat tid på ungdomsfängelse. Advokaten Christian Etelin beskriver hans uppväxt som problemfylld.

– Hans mor kunde inte kontrollera honom och hans pappa var frånvarande. Även hans syster har berättat för mig att hon inte kunde utöva något inflytande på honom.

Även de senaste åren har Merah väckt polisens intresse med resor till Pakistan och Afghanistan. 23-årige Mohammed Merah, som är fransk medborgare, ska även ha suttit fängslad i tre år i Afghanistan för att ha försökt tillverka bomber. Han flydde i samband med en massrymning efter en talibanattack mot fängelset 2008.

”Trevlig kille”

Trots Mohammed Merahs bakgrund som kriminell beskriver vännerna honom som en ”trevlig kille”. Karim, 31, är bästa vän med Mohammed Merahs storebror. Karim beskriver honom som vilken ung man som helst som gillade motorcyklar.

– Han var alltid mån om sin familj. Vi brukade träffas i hans garage och prata om fotboll. Och kvinnor så klart, säger Karim till Aftonbladet.

Han säger sig inte känna till att Merah har rest till Afghanistan och Pakistan.

– Jag uppfattade honom aldrig som religiös.

Senast de träffades verkade allt normalt.

– Något måste ha hänt i hans huvud, säger Karim.

Fast i lägenheten

En annan vän som BBC pratat med kan inte tro att han är skyldig till skjutningarna.

– Jag var i armén precis som några av de som skjutits och han har aldrig sagt något om det till mig, säger vännen till BBC.