Alla barnen sköts ihjäl i huvudet

Uppdaterad 2012-03-21 | Publicerad 2012-03-20

"En av de största mördarjakterna i fransk historia"

TOULOUSE. Massmördaren i Frankrike kan ha filmat sina offer – med en kamera rekommenderad av norska Anders Behring Breivik.

Bland de döda finns tre barn.

– Samtliga sköts i huvudet på nära håll, säger åklagaren Francois Molins.

Nu varnar polisen – han kan slå till igen.

Tidigt i går morse, då många föräldrar precis lämnat av sina barn, började en man på moped skjuta vilt omkring sig nära en judisk skola i franska Toulouse.

Bland hans offer finns rabbi Jonathan Sandler, 30, och hans två unga söner, Gavriel, 3, och Aryeh, 6. Det finns också vittnesberättelser om hur mördaren trängde in åttaåriga Miriam Monsonego i ett hörn på skolgården och sköt henne på nära håll i huvudet.

Deras kroppar ligger enligt uppgift kvar inne på skolan, i väntan på att föras därifrån.

"Sköt på nära håll"

Vid 18-tiden i dag berättar åklagaren hur de sköts till döds.

– Samtliga sköts i huvudet på nära håll, säger åklagaren Francois Molins under en presskonferens i Paris enligt Reuters.

Den misstänkta mördaren använde samma tillvägagångssätt vid dådet i Montauban i förra veckan då tre män mördades.

Nu går polisen ut med en varning till allmänheten i Frankrike. Gärningsmannen kan komma att slå till igen.

– Han vet att han är jagad, sade åklagaren, som beskriver gärningsmannen som "en extremt beslutsam individ, hela tiden med samma sätt att agera, fastställt på förhand", enligt AFP.

Enligt Molins arbetar 200 polisutredare i Toulouse med fallet.

Högsta beredskap

Aftonbladets Staffan Lindberg och Jerker Ivarsson är på plats i Toulouse.

– Vi är utanför skolan just nu och det är en väldigt dämpad stämning. Många av dem som kommit hit är anhöriga eller elever med sina familjer. Det är hög beredskap på plats med poliser som bevakar skolan med automatvapen.

Mördaren är ännu inte gripen.

– Många tycker att det är väldigt obehagligt om och när han i så fall kan slå till igen. Samtidigt pågår en av de största mördarjakterna i fransk historia, säger Staffan Lindberg.

”Bestämd och atletisk”

Polisen misstänker att mannen kan kopplas till två liknade skjutningar i förra veckan, och mannen beskrivs nu som en massmördare.

Vapnet som användes då är samma som man tror använts även i går – en 45-kalibrig pistol. Vittnen uppger att han färdats på en svart eller vit scooter, förmodligen stulen, av modellen Yamaha T-Max. Han ska ha ett ärr eller en tatuering på sin vänstra kind och sägs vara i 30-årsåldern.

Tidningen The Telegraph skriver att skytten beskrivs som ”bestämd och atletisk” och att han ordlöst och utan att ta av sig hjälmen började skjuta.

En Breivik-kamera

Nu berättar vittnen att de sett en videokamera runt halsen på den misstänkte massmördaren. Franska tidningar skriver att kameran, förmodligen en Go Pro-modell, suttit fastspänd på bröstet.

Det är inte vilken kamera som helst. Utan en modell som har rekommenderats av den norske terroristen Anders Behring Breivik i hans manifest, enligt AFP.

Filmen kan ha lagts upp på nätet, men polisen har ännu inte hittat några spår.

Frankrikes inrikesminister bekräftar vittnesuppgifterna.

– Men vi vet inte vem mördaren är, säger inrikesministern Claude Gueant i Paris enligt AFP.

Rasistiskt motiv

Mannens offer har varit svarta, nordafrikanska och judiska. Det gör att polisen misstänker ett rasistiskt motiv. Mannen har även skjutit med extrem precision vilket får polisen att misstänka att han genomgått militär träning.

En bild som bland andra brittiska tidningen Daily Mail publicerar, visar en bild på tre soldater som gör en Hitler-hälsning och håller i en flagga med ett hakkors på. Bilden gjorde att militärerna sparkades – och polisen har haft misstankar om att mördaren fanns bland de avskedade.

Fyra offer från de tidigare och liknande skjutningarna i förra veckan, hörde till samma regemente som de avskedade militärerna.

Franska tidningar skriver dock att samtliga tre män nu är avförda ur utredningen.

"En ensamvarg"

Cecilia Malmström (fp), svensk EU-kommissionär, fördömde tidigt dådet:

– Det här verkar vara en person som hyser djupt främlingsfientliga åsikter. Hans agerande tyder på att han är en ensamvarg i sitt handlande, men hans åsikter är tyvärr något vi ser en ökad spridning av i Europa och världen.

Texten uppdateras löpande.

Andra terrordåd under 2000-talet

UTØYA 2011

Den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb i centrala Oslo, åtta människor dog. Två timmar senare avrättades 69 personer, främst ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund på ön Utøya. Högerextreme norrmannen Anders Behring Breivik greps och erkände terrordåden.

LONDON 2005

På morgonen den 7 juli 2005 skakades London av en serie bombattentat. Tre tåg i tunnelbanan och en dubbeldäckare sprängdes. 56 personer, inklusive de fyra självmordsbombarna, dog och omkring 700 skadades. Dåden misstänks vara en hämndaktion för ockupationen av Irak.

MADRID 2004

Madrids centralstation Atocha förvandlades till ett blodigt kaos morgonen den 11 mars. Två pendeltåg och ett snabbtåg exploderade nästan samtidigt. 192 tågresenärer dog och över 1 500 skadades. Utredningen fastslog att en al-Qaida-inspirerad terroristcell låg bakom attacken.

BESLAN 2004

Den 1 september 2004 tog 32 tjetjenska rebeller 1 300 människor som gisslan i en skola i Beslan, i syfte att pressa Ryssland att lämna Tjetjenien. Över 300 människor ­dödades, varav 186 barn, när ryska säkerhetsstyrkor gick in i skolan. Bara en av gisslantagarna överlevde.

NEW YORK 2001

Den 11 september 2001 flög ett plan rakt in i ett av World Trade Center-tornen på Manhattan. 18 minuter senare flög nästa plan in i det andra tornet. En timme senare flög ett tredje in i Pentagon. Usama bin Ladin och al-Qaida tog på sig attentaten. Sammanlagt dog 2 986 människor.

Här inträffade
skolskjutningen