Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Riksdagen har satt pensionsmaskinen på en flotte och kapat förtöjningarna

Publicerad 2012-03-20

Något har gått allvarligt fel med våra pensioner. När politikerna på 1990-talet formade vårt pensionssystem var en av de allra viktigaste poängerna att pensionerna skulle följa utvecklingen i den svenska ekonomin. Stark ekonomi betydde höga pensioner.

Finansminister Anders Borg har de senaste åren ofta pratat om den starka svenska ekonomin. Han har förklarat hur lyckligt lottade vi är som slipper de stora problem som många andra europeiska länder brottas med.

Men för pensionerna är det kris. På några år har staten sparat in hundratals miljarder kronor på pensionärer och pensionssparare.

En person som jobbat i över 40 år kan i dag inte vara säker på att få en högre inkomstpension än den som inte jobbat alls och får garantipension. Men det beror inte på att garantipensionen är hög utan på de låga pensioner vårt pensionssystem ger.

Samtidigt bjuder Pensionsmyndigheten sina anställda på miljon-kickoff för pensionärernas pengar. Ska det verkligen vara på detta viset?

Den frågan hör hemma i riksdagen men där är det stopp. Riksdagen har skapat ett pensionssystem som sköter sig självt. Man har så att ­säga byggt en pensionsmaskin, satt den på en flotte och kapat förtöjningarna.

På så sätt var det möjligt att för ett par år sedan sänka pensionerna utan att riksdagen behövde fatta ett enda beslut, det sköttes automatiskt av pensionsmaskinen.

Det betyder också att politikerna inte har några verktyg för att ändra i systemet. Och går det inte att ändra i det är det ingen idé att diskutera det. Det är därför statsministern undviker att diskutera pensionssystemet och hellre pratar om karriärbyten och ett arbetsliv som varar till 75.

Joel Dahlberg.

Men svensk arbetsmarknad kan ­inte förvandlas över en dag – vad har exempelvis en 60-årig sjuksköterska för utsikter till karriärbyte?

Min prognos är att våra politiker kommer tvingas tänka om. Ett pensionssystem där en stor del av försäkringstagarna aldrig får något värde ut ur det, är ett system som ­tappat sin legitimitet.