Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Filippa: Jag mår jättebra

Publicerad 2012-03-17

Höll sig i bakgrunden under M-ledarens tal

Filippa Reinfeldt följde partiledarens tal från en anonym plats på läktaren.

Hon såg ledsen ut. Men efteråt försäkrade hon:

– Jo, jag mår jättebra.

När Fredrik Reinfeldt ­talade under Moderaternas stora Sverigemöte i går var det för första gången utan frun Filippa vid sin sida.

Statsministern visade, som alltid på partimöten, en skämtsam sida och drog ner både skratt och app­låder.

– Tanken var att jag skulle gå in i Danny Saucedos ljusdräkt men det blev en ny slips i stället, skämtade han.

Tio dagar efter beskedet att makarna Reinfeldt går skilda vägar satt Filippa inte som vanligt på första ­raden, utan längre bak i den stora lokalen. Blicken var sorgsen. Hon skrattade inte åt partiledarens skämt.

Efteråt sa hon att hon tyckte talet var mycket bra.

”Pigg och glad”

– Det var ett jättebra tal. Det är precis det som vi Moderater vill. Vi vill utveckla politiken och har för avsikt och försöka vinna väljarnas förtroende även 2014. Då vill vi hitta moderna svar på de bekymmer som människor upplever i dag.

Hur mår du efter separationen?

– Jag mår jättebra, tycker du inte att jag ser pigg och glad ut?

Vad får du för stöd i allt som har hänt?

– I mitt arbete har jag ett fantastiskt stöd av duktiga medarbetare. Det som finns att säga om mitt privatliv har vi redan kommunicerat.

Varken Filippa eller Fredrik Reinfeldt har tagit av sig sin ring. Likt alla gifta par med barn har de en sex månader lång betänketid innan skilsmässan går igenom efter det att de skickat in sin skilsmässoansökan.

Filippa Reinfeldt valde att strunta i kvällens stora fest och lämnade Sverigemötet när seminarierna var slut.

– Jag ska på en annan tillställning. Men jag var här på fest i torsdags kväll i stället.

Då var inte Fredrik Reinfeldt där. Han kom till Örebro i går förmiddag. I går kväll blev han snabbt festens medelpunkt. Mängder av partikamrater halade upp sina mobiltelefoner och ville fotas tillsammans med sin partiledare.

Träffade sonen

– Det känns jättebra. Människor är väldigt vänliga och säger uppskattande ord om mitt tal, det värmer. Jag har genom åren hållit väldigt många tal men det här var en viktig signal till mitt parti om vart vi är på väg, säger statsministern.

Förnya er eller dö har ­ varit din paroll, är det så?

– Ja, om vi ska växa och om människor ska ha förtroende för oss måste vi förändra oss. Det är viktigt att säga det till ett parti, säger man ingenting står de still.

På festen fanns även äldste sonen Gustaf, 18, nyvald ordförande för MUF i Solna. När far och son möttes i vimlet gav de varandra en lång och ömsint kram.

– Jag är jättestolt över ­honom. Men det måste ­vara hans eget val att han är engagerad i partiet. Jag är bara glad att han kan vara här, det är ju en familjemedlem så det är roligt, säger Fredrik Reinfeldt.

Hur mår du efter separation en?

– Jag mår bra.

Filippa Reinfeldt leder Moderaternas arbetsgrupp om hälsofrågor och deltog på tre seminarier i går. Hon pekar ut barns och ungdomars psykiska ohälsa som en av de viktigaste frågorna. Samtidigt är hon självkritisk.

– Vi har absolut inte varit tillräckligt bra. Vi har utvecklat vår sjukvårdspolitik men före sjukvården handlar det om något annat, säger hon.