Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tolgfors om försvunna planet: ”Mycket allvarligt”

Publicerad 2012-03-16

Det norska militärplanet är fortfarande spårlöst borta.

Nu kommenterar försvarsminister Sten Tolgfors (M) den akuta situationen i Lapplandsfjällen.

– Det är en mycket allvarligt läge, säger han.

Sten Tolgfors.

Det norska Hercules-planet som i går försvann spårlöst när det var på väg till Kiruna är fortfarande spårlöst borta. Detta trots intensiva efterforskningar. På Moderaternas Sverigemöte i Örebro kommenterade försvarsminister Sten Tolgfors läget.

– Det är en mycket allvarlig situation. Jag var redan i går kväll i kontakt med min norska kollega flera gånger. Norge är ett land som är oss nära på alla sätt, säger han.

Ställer upp på alla sätt

Planet, som hade fem personer ombord, försvann i hårt väder under en gemensam övning mellan den svenska och norska militären.

– Vi samverkar väldigt nära, det är ju dessutom fråga om en gemensam övning, där ett norskt plan flyger in i Sverige till Kiruna. Det speglar väldigt mycket hur försvaret nu ser ut med gemensamma övningar och insatser. Vad jag förstår har vädret ställt stora begränsningar av vad som skulle kunna göras. Men jag kan garantera att det finns en vilja att på alla sätt ställa upp och nå resultat, säger Sten Tolgfors.

”Utmanande terräng”

Enligt försvarsministern gör den svenska regeringen allt de kan för att bistå med hjälp.

– Från politikens sida sätter vi inga som helst begränsningar för vad som är möjligt att erbjuda. Men de operativa begränsningarna på plats som tyvärr påverkar situationen. Jag har bara följt mediarapporteringen, det är en utmanande terräng där uppe. Jag hoppas det kommer till sin lösning så snabbt som möjligt.

Interaktiv karta -
hitta.se
Tipsa |
Aftonbladet