Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Störst förtroende för S i jobbfrågan

Publicerad 2012-03-15

Socialdemokraterna har tagit kommandot om jobben.

För första gången på två år har man högre förtroende i frågan än Moderaterna, visar en ny SIFO-undersökning.

– Det vi ser är en omvänd Håkan Juholt-effekt, säger Patrik Westander, vd på Westander, som beställt mätningen.

I dag presenterades en ny SIFO-undersökning, beställd av PR-byrån Westander. Den visar att den positiva trenden för S-ledaren Stefan Löfven fortsätter. Efter att partiets opinionssiffror skjutit i höjden den senaste tiden har man nu även tagit kommandot i jobbfrågan. 30 procent av de tillfrågade har högst förtroende för S när det gäller sysselsättningen, medan 28 procent föredrar Moderaterna. 30 procent av de tillfrågade angav inte något parti när de fick frågan.

”Tillbaka på normalläget”

– Vi ser en omvänd Håkan Juholt-effekt. Nu är vi tillbaka på normalläget, det växande förtroendet för den socialdemokratiska jobbpolitiken kan också kopplas till debatten om den höga ungdomsarbetslösheten, säger Patrik Westander.

Enligt honom har Magdalena Andersson, nybliven ekonomiskpolitisk talesperson i S, fått en succéstart.

– Hon är deras svar på Anders Borg, och ses som både kompetent och som en bra kommunikatör. Hon är bra på att skapa förtroende, precis som Anders Borg är. Förtroendet i jobbfrågan är väldigt viktigt. Det politiska block som vinner den striden har goda chanser att vinna nästa val, säger han.

Moderaterna ledde överlägset

Det är första gången sedan januari 2010 som S leder över M i SIFO-undersökningen, som görs ett par gånger per år. I den senaste mätningen, som gjordes i slutet av förra året, ledde M överlägset. 37 procent av de tillfrågade hade då störst förtroende för M, medan bara 23 procent föredrog S.

– 2010 såg vi en snabb vändning i ekonomin efter katastrofåret 2009. Då såg siffrorna bättre ut. Orsaken till att vi har debatten om arbetslöshet nu är i grunden de konjunktursignaler om en svagare arbetsmarknad som kommer. Det hade vi inte 2010. Nu måste regeringen vidta konkreta åtgärder som har förutsättningar att bita på ungdomsarbetslösheten för att vända det här, säger Patrik Westander.