Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Smocka? Gärna för oss...

Publicerad 2012-03-06

M beredda att ta fajten om jobben

Jobben – viktigaste valfrågan  Under ett arbetsplatsbesök i Enköping i går slog Anders Borg och Fredrik Reinfeldt tillbaka mot Socialdemokraternas kritik. ”Sysselsättningen har ökat”, säger Fredrik Reinfeldt.

Moderaterna och Socialdemokraterna är överens – jobbfrågan avgör valet 2014.

Trots att det är långt dit är kriget redan i full gång.

– Om S vill ha en match om jobben så säger jag: välkomna, säger Fredrik Reinfeldt.

För första gången sedan valrörelsen kampanjade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) i går ihop under ett arbetsplatsbesök i Enköping. Orsaken till duons comeback är den upptrissade debatten om jobben. Sedan Stefan Löfven tog över som partiledare har Socialdemokraternas förtroende i jobbfrågor ökat.

”En katastrof”

Löfven har redan hunnit med att ge regeringen en känga för att deras politik skapar för få nya jobb. Och kritiken fortsätter.

– Det är en katastrof att regeringen misslyckats så med sin jobbpolitik att det ska behöva vara den absolut viktigaste frågan nu, säger Fredrik Olovsson (S), gruppledare i finansutskottet.

Samtidigt har det kommit kritik från företrädare i alliansens småpartier om att det behövs fler åtgärder för att pressa tillbaka arbetslösheten.

Kastade handsken

I går slog duon Reinfeldt/Borg tillbaka mot kritiken. Under besöket i Enköping sa de att det skapats 200 000 jobb sedan de tog över 2006. Att den totala sysselsättningsgraden har minskat något beror enligt regeringen på att många 40-talister nu går i pension.

– Sysselsättningen har ökat kraftigt i Sverige, framför allt på den privata sidan. Men vi har mer kvar att göra, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern plockade även upp den handske som Socialdemokraterna kastat.

– Om S säger att de vill ta en match om jobben så säger jag: välkomna, säger han.

I blå ringhörna: Sänkt skatt

Ett femte jobbskatteavdrag. Fler jobb för unga genom sänkt restaurangmoms och halverade socialavgifter för unga under 26 år.

Höjd kvalitet i utbildningssystemet genom förstärkt lärarkompetens, förbättrad kvalitet på yrkesprogrammen på gymnasiet och införande av lärlingsplatser i gymnasieskolan.

Skatteåtgärder för företagande och sparande: förenklad expertskatt, förbättrade 3:12-regler, investeringssparkonto samt utökad avdragsrätt för företags utgifter för forskning och utveckling.

Hitta nya vägar in på arbetsmarknaden. Minska marginaleffekterna för personer med försörjningsstöd. Nyanlända som påbörjat en etableringsplan ska få bibehålla hela sin etableringsersättning när de jobbar. Fortsatt satsning på nystarts- och instegsjobb.

I röd ringhörna: Bättre skola

Satsningar på infrastruktur och bostäder.

Satsa mer på innovation och forskning, så skapas nya produkter, varor och tjänster som kan säljas.

Satsa på människorna som ska ta jobben. För många går ut gymnasiet med ofullständiga betyg. Där krävs förbättring och inte nedskärningar i gymnasieskolan, som regeringen gör.

Satsningar på hög­skole- och yrkesutbildningar för att rusta folk för ­arbetsmarknaden.

Slopa ineffektiva och dyra skattesänkningar som inte haft någon effekt, som sänkt krogmoms och halverad arbetsgivaravgift. Satsa i stället på de unga som verkligen behöver hjälp.