”Madeleine lever inte på skattepengar”

Uppdaterad 2012-03-06 | Publicerad 2012-03-05

Prinsessan Madeleines vistelse i New York är inget lyxliv finansierat av skattekronor, enligt hovet. (Arkivbild)

Prinsessan Madeleines kungliga frånvaro har väckt en folkstorm – vad gör hon egentligen för att förtjäna skattekronorna?

I Kvällsöppet viftar hovets presschef Bertil Ternert bort kritiken.

– Hon har inget apanage, hennes vistelse betalas av privata pengar.

Hovets presschef Bertil Ternert.

Prinsessan Madeleines vistelse i New York är inget lyxliv finansierat av skattekronor. Det säger Bertil Ternert i TV4:s "Kvällsöppet". Där svarar hovet på kritiken när prinsessans frånvaro debatterades.

– Det är icke skattemedel som används för hennes vistelse där. Prinsessan Madeleine får inget apange, det betalas av privata pengar från familjens förmögenhet. Med det faller mycket av den här argumenteringen, säger Bertil Ternert i programmet.

Madeleine jobbar visst

Och tar på sig en del av skulden för att hennes schema officiellt är tomt.

– Hennes arbete med utsatta barn på Childhood foundation går inte att visa upp, det går inte att komma med en kamera i de miljöerna. Men det är klart att det måste kommuniceras också vad Madeleine gör och det får jag ta på mig, säger han.

Men att Ternert säger det räcker inte tycker socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson.

– Det får man väl ta deras ord på då, men jag vill ha en tydligare redovisning. Vi vet inte hur pengarna används, säger hon.

Öppna kort

Eftersom pengarna inte går till några privata utgifter så kan det inte kränka kungligheternas privatliv att det offentligt redovisas hur apanaget används menar hon.

– Då borde det väl bara vara att köra med öppna kort, säger Hillevi Larsson efter programmet spelats in.