Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Inget kan tvinga Putin från makten”

Uppdaterad 2012-03-05 | Publicerad 2012-03-04

Utrikespolitisk expert om det ryska presidentvalet

Vladimir Putin har utropats som vinnare av det ryska presidentvalet.

I sex år kommer han nu att inneha presidentposten – men stark kritik har redan väckts mot valet.

– Anklagelser om valfusk kommer att fortsätta, säger Len Jonsson, forskare och Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet.

Det ryska presidentvalet har avslutats. Men nu följer onekligen en tid av spekulationer och diskussion.

Lena Jonsson vid Utrikespolitiska institutet hjälper att reda ut begreppen.

Har valet gått rätt till?

– Putin-sidan erkänner vissa kränkningar eller felaktigheter, men i huvudsak säger de att det gått rätt till. Från andra sidan finns väldigt mycket kritik om att det inte gått rätt till.

– Jag såg på ryska kanal 1 och där kom denna kritik öppet fram då en från proteströrelsen hade räknat med att uppemot 10 procent av rösterna skulle vara felaktiga. Klart är att anklagelser om valfusk kommer att fortsätta.
Oppositionen har planerat för demonstrationer under måndagen. Vad kan det leda till?

– Det är ju en manifestation av de som tycker annorlunda och inte accepterar valutgången och vill ha en annan politik. Det är inte så att mötet kommer ge några omedelbara resultat.

– Det är en del i den oppositionsrörelse som håller på att ta form. Michail Prochorov har aviserat att han ska bilda ett politisk parti och det finns andra som småningom kommer att göra det också. Det betyder att oppositionen kommer att fortsätta och den kommer att utvecklas.
Finns något som skulle kunna tvinga Putin från makten?

– Nej, det finns inte. De officiella siffrorna säger att han segrat, med ungefär 60 procent av rösterna. Så länge man inte kan fastslå motsatsen är han ju vald. Man kanske kan bevisa enskilda kränkningar, men inte i en större omfattning. Han sitter där han sitter.
Finns det risk för en revolution, likt den arabiska våren?

– Nej, om du menar att det skulle leda till att Putin skulle tvingas från makten. Putin måste förstå att det är en ny politisk situation i landet. Han måste komma på "speaking terms" med de som inte stödde honom i valet. Han ska ju vara president för hela nationen. Mycket beror på hur han beter sig i fortsättningen, vilken attityd han har mot oppositionen.
Måste han ändra sitt förhållande till oppositionen?

– Ja, det är troligt att han måste göra det också. Det var en desperat valkampanj och han har visat tydliga tecken på oro. I det ingår också hela den militära retoriken han haft om "fienden" och "inre fienden". Nu när han väl sitter som president kan man förvänta sig att skulle försöka överbrygga en del av det. Om han inte klarar av det kommer det bli väldigt spänt.