Läsare: Ge inte mer pengar till kungen

Publicerad 2012-03-03

Kungafamiljen vill ha mer pengar- för att familjen växer.

Fyra av fem läsare säger nej.

Det visar en enkät på aftonbladet.se där över 85 000 personer röstat.

På frågan om kungafamiljen borde få större apanage svarade 83 procent – nej.

Så här kommentar läsarna nyheten om att kungen vill ha påökt med nästan 12 miljoner kronor för kommande tre år (vilket sammanlagt blir 398 miljoner kronor av skattebetalarna för åren 2013-2015):

"Ni får väl göra som vanliga familjer, spara och gneta för att få ekonomin att gå ihop"

"Klart man stöttar kungafamiljen men lite väl överdrivet mkt pengar som tas från oss skattebetalare!"

"Att en familj växer medför merkostnader för många, som införskaffandet av större bostad som de flesta lånar till. Tillskillnad från kungafamiljen som fått sina till skänks från oss. Får vi mer pengar av våra chefer för att vi skaffar familj och nytt boende? Tror inte det va, löneförhöjningar brukar komma av ett väl utfört arbete och har ingen koppling till privatsituationen. Tänk på det kära Örebroare."

"Lägg dom pengarna på skola och sjukvård istället!"

"Hur sjukt är inte detta! På samma sida så står det om utförsäkrade som inte får pengar för att klara av sitt leverne och så kräver hovet massa miljoner MER."

"Dra in alla pengar till Madeleine då hon inte ens befinner sig i Sverige, inte ens i EU. Kan Eva i Thailand inte få sin garantipension för att hon är utanför EU ska Madeleine heller inte få pengar när hon är i USA."

Andra försvarar kungen:

"Det är inte så att pengarna går in i kungens ficka, det är ju för alla anställda och skötsel av slotten etc.. Om man ser det som ett företag så är inte summan lika stor, sen 12 milj delat på tre år utslaget på alla skattebetalare, tror knappt de märks!"

"Kungafamiljen sitter inte och rullar tummarna hemma på slotten, utan de är ute och träffar människor, arbetar med utsatta barn, gör statsbesök m.m. Viktoria var ute på uppdrag endast nån dag innan Estelle föddes och bara det tycker jag är bra gjort. Men ni som är emot monarkin kan ju börja spara ihop pengar till kostnaden för en president istället... "

(Aftonbladet)