Medicinen som kan bota alzheimers

Publicerad 2012-02-16

Den 82-årige mannen kunde efter bara några minuter omfamna sin hustru som han inte känt igen på flera år.

Orsaken var en medicin mot reumatism som visat sig ge sensationell effekt på alzheimerpatienter.

– Det är för tidigt att basunera ut detta som en räddning men resultaten är absolut intressanta att följa upp, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Huddinge sjukhus.

Än så länge har bara 50 personer deltagit i experimentbehandlingen som leds av professor Edward Tobinick vid University of California i Los Angeles.

Forskarkollegor runt om i världen hoppas nu att större, kliniska studier ska bekräfta de positiva effekterna.

– Det rör sig om avsevärda, praktiska förändringar som underlättar vardagen, till exempel att bli mer rörlig, att klara sig mer på egen hand och att underlätta samtala.

Direkta effekter

De amerikanska patienterna har fått en antiinflammatorisk medicin, Enbrel, injicerad i ryggmärgsvätskan och sedan tippats för att medlet lättare ska kunna nå hjärnan och blockera substansen som orsakar inflammation. 

Flera av patienterna har efter några veckors injektioner visat på förbättringar. En 82-årig man, Marvin Miller, uppges ha fått direkta effekter efter första injektionen. Efter bara några minuter kände han plötsligt igen sin hustru som på grund av hans sjukdom i flera år hade framstått som en främling, skriver Daily news.

Resultatet anses sensationellt eftersom mannen var så långt gången i sin sjukdom att han inte längre varken svarade på tilltal eller kunde känna igen enkla objekt som en penna.

Experimentet med Enbrel bygger vidare på upptäckten att nivån av den inflammatoriska markören TNF (tumor necrosis factor) kan vara 25 gånger högre hos en hjärna som drabbats av Alzheimers sjukdom.

– Att påverka TNF experimentellt har visat sig lyckat på djur. Men hittills har ingen klinisk studie på stora material gjorts som kunnat visa tillräckligt stark effekt, säger Bengt Winblad som tror att framtidens alzheimermediciner kommer att hittas just i sidospår som detta med en reumatismmedicin.

Hitta rätt dos

Nästa steg är att i större kliniska prövningar se om Enbrel kan erkännas, menar den svenska experten.

– I en första fas måste man slå fast att medicinen inte är giftig för patienterna och i en andra fas måste han i så fall hitta exakt rätt dos.

20 000 svenskar insjuknar varje år i alzheimer, den vanligaste av demenssjukdomarna. Omkring 15 000 av dem utreds vid landets minneskliniker men långt från alla får i dag möjlighet att ens prova de fyra demensmediciner som finns på den svenska marknaden.

– Jag tycker att alla som får en diagnos borde få prova medicinerna, säger Bengt Winblad.

Enligt professorn kan medicinerna i många fall lindra flera av demenssymptomen och göra livet lättare för den drabbade, men forskarnas mål är att komma ett steg längre, till en medicin som inte bara lindrar utan botar och stannar upp celldöden i hjärnan.

– Vi ligger långt efter forskningen kring cancersjukdomar men har ändå lyckats få fram några första och andra generationers läkemedel.

Tre nya studier

I höst kommer Huddinge sjukhus, som är ledande i forskningen kring vaccination mot alzheimer, med tre nya studier med antikroppar mot beta-amyloid, protein som bildar plack i hjärnan.

– Alla fallbeskrivningar som den med den 82-årige mannen för något positivt med sig. Forskarna börjar tänka i nya verkningsmekanismer som inte bara än beta-amyloid, det som varit huvudspåret för oss som forskar på alzheimer.

ANNONS