Finansministrarna: ”Det här räcker inte, Grekland”

Uppdaterad 2012-02-10 | Publicerad 2012-02-09

I elfte timmen kom ledarna i Grekland överens om det impopulära sparpaket som bland annat innebär lönesänkningar och sänkta pensioner.

Men trots det får Grekland vänta på ett andra stödlån.

– De generella kraven är ännu inte uppfyllda, säger Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble.

Sent i kväll höll eurozonens finansministrar möte i Bryssel. Med sig till Belgien hade Greklands finansminister Evangelos Venizelos ett i hemlandet väldigt impopulärt sparpaket, som bland annat innebär sänkta pensioner, privatiseringar och varsel och kraftiga lönesänkningar inom den offentliga sektorn.

130 miljarder euro

I sista stund hade premiärminister Lucas Papademos och ledaren för partiet Ny Demokrati Antonis Samaras nått en överenskommelse, och förhoppningen var att få med sig ett besked om ett andra stödlån på minst 130 miljarder euro hem till Aten.

Men trots de på pappret hårda nedskärningarna var finansministrarna i de övriga 16 euroländerna skeptiska. Kraven som sattes på Grekland i oktober har ännu inte uppfyllts, bland annat att få ner statsskulden till 120 procent av BNP till år 2020.

Senast 20 mars

– De generella kraven är ännu inte uppfyllda, säger Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble.

– Trots de senaste dagarnas viktiga framsteg hade vi inte tilläckliga underlag för att ta ett beslut i dag, sa eurogruppens chef Jean-Claude Juncker efter mötet på torsdagskvällen.

Nu måste Grekland bland annat presentera utgiftsminskningar på 325 miljoner euro. Om bitarna faller på plats kan lånet godkännas vid ett nytt eurogruppsmöte på onsdag nästa vecka.

Senast den 20 mars måste lånet gå igenom – annars går Grekland i konkurs. Samtidigt växer missnöjet bland folket i Grekland, där strejker har utlysts på fredag och lördag.