Nordiskt toppmöte fortsätter idag

Uppdaterad 2012-02-10 | Publicerad 2012-02-09

David Cameron tillrättavisas av Fredrik Reinfeldt – och de övriga sju regeringscheferna skrattar.

Minerna är glada under toppmötet i Stockholm.

Den hetaste frågan på agendan: hur ländernas befolkningar ska fås att jobba längre.

Under en fotosession inför pressen som samlats vid Stadsgårdskajen utanför Fotografiska museet i Stockholm, ställer sig ledarna på rad. Alla utom brittiska premiärministern David Cameron, som går vid sidan av.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, värd för mötet Northern Future Forum säger åt honom och visar hur han ska inrätta sig i ledet. Toppkollegorna skrattar.

De är norra Europas mest inflytelserika män och kvinnor, och i dag har de rundabortssamtal, där meningen inte är att fatta några beslut. De ska bara "umgås, lyssna och lära av varandra" – för att få sina respektive befolkningar att jobba högre upp i åldrarna, och få fler kvinnor att starta eget.

Aftonbladet är på plats och bevakar.

Mingel hos Reinfeldt

De åtta besökande regeringscheferna kom till Stockholm i går kväll. Då var det mingel, tal och middag hemma hos Fredrik Reinfeldt på programmet. I dag sitter de i workshops för att diskutera framtiden.

Politikerna anlände tillsammans med båt till Fotografiska Museet strax före nio i morse. Toppmötet i Stockholm är det största i Sverige sedan 2001 och polispådraget är mycket stort.

Bland de nio toppolitikerna finns den konservative brittiske premiärministern David Cameron och norske Jens Stoltenberg, ledare för Arbeiderpartiet. De övriga är ledare för länderna i Baltikum och övriga Norden.

Kvinnor i styrelser

I fokus för diskussionerna under dagen står gemensamma samhällsutmaningar, till exempel hur länderna ska hantera en åldrande befolkning och öka kvinnors företagande.

I sitt öppningstal i förmiddags konstaterade Fredrik Reinfeldt att kvinnor ofta har högre utbildning än män.

– Trots det är de underrepresenterade i styrelser.

Han konstaterade också att det är viktigt att man "hittar lösningar som leder till utveckling" på det området.

– Vi behöver kvinnor som är synliga förebilder i styrelserna.

Äldre i arbetslivet

Fredrik Reinfeldt fortsatte också diskussionen han började tidigare i veckan om pensionsålder, och slog än en gång fast att han tycker samhället "bättre bör ta vara på äldre människor som vill arbeta längre i livet".

– Det finns ett växande antal sextioåringar som vill jobba i femton eller tjugo år till. Vi måste ändra vår attityd och inse att dessa människor inte är en börda.

Han menar att många "skulle välkomna möjligheten att arbete längre i livet – om det lönade sig ekonomiskt och arbetsgivarna kunde vara mer flexibla.

Enligt Reinfeldt måste vi då också vara beredda på att byta jobb mitt i livet.

Två, tre olika arbeten

– Man kanske har två eller tre olika typer av arbeten. Det skulle göra arbetslivet mer intressant, att man i stället för att bara ha ett yrke från den dagen man ger sig in i arbetslivet till den dag man går i pension.

Efter värden Reinfeldts inledningstal inleddes rundabordssamtalen. Senare i dag väntar gruppfotografering och efter lunch en presskonferens.

De inbjudna deltagarna har i natt bott på Grand Hôtel och Strand. Ikväll väntas de återvända till sina hemländer.