Forskare har nått mystisk glaciärsjö

Publicerad 2012-02-09

Borrningar mot unik sjö under Antarktis – kan innehålla nya livsformer

En bit av isen som plockats upp under Antarktis.

Den har varit isolerad i miljontals år.

Men snart kan vi får reda på vad som döljer sig i mytomspunna Vostoksjön djupt under Antarktis.

Nu har en grupp ryska vetenskapsmän lyckats borra sig dit genom kilometertjock is.

De har kämpat i över en månad på en av jordens mest ogästvänliga platser. Temperaturerna är nu runt 40 minusgrader och vindarna är starka vid den ryska basen på Antarktis. Men nu påstår forskarna själva att de nått fram – till Vostoksjön fyra kilometer ner i Antarktis istäcke.

Isolerad 20 miljoner år

Uppgiften bekräftas av forskningsledaren Valery Lukin för Sveriges Radios Vetenskapsredaktion.

Det som fångat forskarnas intresse är att sjön har varit isolerad under isen i upp till 20 miljoner år. Ingen vet vilka livsformer som döljer sig där.

Enligt Per Holmlund, professor i glaciologi på Stockholms Universitet påminner förhållandena i sjön om djuphavens.

– Vad kan vi finna för liv på fyra tusen meters djup i ett hav? Det är också en mörk miljö och temperaturen är kanske densamma, skillnaden är att i havet har vi en öppen kontakt med livsformer som utvecklats i det fria, medan den här sjön varit avskuren från omvärlden under mycket lång tid, säger han till Sveriges Radio.

Man känner till 150 sjöar under Antarktis is, men Vostoksjön är den största. Den är ungefär dubbelt så stor som Vänern men betydligt djupare.

Fått kritik för borrningar

Forskarna har brutit igenom islagret som omger sjön – men det kan dröja ända till december innan man kan undersöka vattnet närmare. Att få upp ett vattenprov är omständligt.

Borrningarna ner till sjön har kritiserats eftersom det finns risk att utrustningen för med sig bakterier och kemikalier. Forskarteamet har försäkrat att den teknik de använder omöjliggör att det sker.