Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Så vinner du mot banken

Publicerad 2012-02-07

Anders Borg i ny hård attack mot räntorna: Det är provocerande

KRITISERAR RÄNTORNA – IGEN ”Det är viktigt att vi sätter ett tryck på bankerna”, säger Anders Borg som menar att de har allt för höga vinstmarginaler.

Bankerna gör supervinster på sina kunder men boräntorna förblir skyhöga.

Nu går finansminister Anders Borg (M) till ny attack mot bankjättarna.

– Jag tycker att det är provocerande.

Claes-Göran Kasche, 67, lyckades få ner sin ränta 1 procentenhet under bankens riktränta. ”Garantin var att den skulle ligga en procent under rikträntan även om banken höjer. Jag är väldigt nöjd och tjänar 8 000 om året. Mitt råd är att spela ut bankerna mot varandra”, säger han.

Reporäntan sänktes ytterligare i december och i nästa vecka kan den falla ännu mer. Bankernas egna räntekostnader har sjunkit markant sedan slutet av 2011. Lägg där till att bostadsobligationer, som finansierar bankernas utlåning, har fallit sedan ett år tillbaka.

Utvecklingen borde vara drömmen för bankernas bolånekunder – men de har inte fått någon större del av kakan. Tvärtom fortsätter storbankerna öka sina räntepåslag på bolån.

Stora marginaler

Nu går finansminister Anders Borg till hård attack mot storbankerna som gör miljardvinster genom att ta ut skyhöga räntor på hushållens bolån.

– Jag tycker att det är provocerande att de upprätthåller sin lönsamhet genom att ha väldigt vida räntemarginaler mot hushållen i ett läge där samhällsekonomin skulle må bra av att de marginalerna minskade. Det är viktigt att vi sätter ett tryck på bankerna, säger Anders Borg till Svenska Dagbladet.

Han menar vidare att kunderna har för få alternativ vilket lett till att storbankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea kan håva in höga vinster. Nu öppnar han för att pressa ner räntenivåerna genom att införa nya skatter för storbankerna.

1,7 procent i marginal

Bankerna förklarar ränteläget med ökade kostnader. Men det motiverar inte de höga bolåneräntorna tycker Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund.

– Jag har inte stött på något som har blivit dyrare, men det finns å andra sidan kostnader som bankerna inte redovisar, säger han.

Bankernas interna tremånadersränta som används när de lånar av varandra, Stibor, har dalat från 2,76 till 2,56 procent.

Men som bolånekund ligger räntan kvar på mellan 4,2 och 4,3 procent på ett tremånaderslån.

– Det ger en marginal på 1,7 procent direkt. Jag kan inte se att det skulle kosta bankerna så mycket att ge bolån. Bankerna borde inte ha mer än 0,7-0,8 procentenheter i påslag, säger Daniel Liljeberg.

Aftonbladet har förgäves sökt finansminister Anders Borg (M) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) för en kommentar.

Så vinner du mot banken

...om du är ung

Den som är ung och ny på bostadsmarknaden har sannolikt inte så mycket pengar på sparkontot – men är ändå extra värdefull för banken.

Känn ditt värde! Var inte tacksam för att banken ger dig ett lån. Banken ger dig inte ett lån för att vara snäll – utan för att tjäna pengar.

Tryck på att du är ung. En 25-åring kommer att vara kund i banken 60 år. Det innebär fler lån, pensionssparande, fondsparande och sannolikt ytterligare bankkunder när kunden bildar familj. Det är värt en hel del för banken och alltså ett tungt förhandlingsargument

Testa vad banken är beredd att göra om du flyttar över dina övriga bankaffärer: ditt fondsparande och annat sparande. Men spela inte ut alla korten på en gång. Se över din ekonomi innan du går till banken så du vet vad du har – och spela ut dem ett i taget.

...om du är mitt i livet

Den som är mitt i livet med familj och en halvt betald bostad är bankens dröm.

Det är värt en hel del.

Om värdet på bostaden ökat så att lånet ligger på 50-60 procent av värdet är risken för banken i stort sett noll. Även om kunden skulle få problem att betala lånet kommer banken sannlikt inte att förlora på affären. Det är ett tungt förhandlingsargument. Och gå inte på bankernas risksnack. Bostadslånen i allmänhet och sådana här lån i synnerhet är bland det säkraste som de svenska bankerna sysslar med.

Ta in hela familjens ekonomi i banken och se vad det ger. Spalta upp vad ni har: din partners konton, barnens sparande och familjens försäkringar. Fråga vad det innebär för räntan om ni skulle flytta över det till banken, del för del. Men betona att ni är nöjda där ni har dem i dag. Låt banken jobba lite för att övertala er!

...om du snart är pensionär

Den som närmar sig slutet på arbetslivet sitter ofta i ett guldläge – hygglig lön och en rejäl slant på banken efter att ha sålt villan och köpt ett mindre boende.

Det är ett perfekt förhandlingsläge.

Var inte rädd att förhandla! Många i den här gruppen tog sina banklån för 30-40 år sedan – i en tid då man inte förhandlade om räntan på samma sätt som i dag. Det innebär att de under många år suttit med lån utan att någonsin omförhandla dem.

Spela ut de tillgångar man har: sparande och fonder är tillgångar som bankerna tjänar bra på och alltså är intresserade av att förvalta. Den som fortfarande jobbar kan till och med testa att förhandla om vad det skulle innebära för lånet om man flyttar över sitt premiepensionssparande till banken.