Fortsatt kallt – kan bli nytt köldrekord i natt

Publicerad 2012-02-04

Hittills kallast i Kvikkjokk med 42,7 minusgrader

Ruggigt kallt Termometern visade på lördagsmorgonen 48,7 minusgrader i Kåttjokk, söder om Arjeplog.

Högtrycket håller ett järngrepp över Sverige.

Det är fortsatt extremkyla med 40 minusgrader i Norrland och ner mot minus 20 i både Svealand och Götaland.

Håll i er, i natt kan det bli ett nytt köldrekord.

– Risken finns, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Extremkylan håller i sig. Natten till lördagen var det kallast, enligt SMHI, i Gunnarn utanför Storuman i Västerbotten. Där mättes 42,0 minusgrader. Det är fortfarande kallt, men inget köldrekord.

Hittills regerar Kvikkjokk i Norrbotten med minus 42,7 grader.

– Det är den lägsta temperaturen som vi har haft för säsongen, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Kallt i Älvsbyn

I natt finns det nya möjligheter att nå rekordkyla i norra Norrland. Det visar om inte annat dagens uppmätta temperatur i Älvsbyn. Under fredagsnatten var det 41,2 minusgrader i Älvsbyn och i dag låg kylan kvar på 34,9 minusgrader.

Främst ligger Västerbotten och Norrbotten i farozonen.

– Risken finns att det kommer ner mot minus 40 i norra delen av landet och blir köldrekord. Det är fortsatt samma kalla luft som innan, säger Emil Björck.

"Lokala köldhål"

Däremot kan det redan ha varit kallare än i fjällbyn. Aftonbladet har fått in flera rapporter från läsare som visar att det varit ännu kallare än i Kvikkjokk.

Åse Sundströms, 35, kollegas termometer i grannbyn visade i morse 48,7 minusgrader i Kåttjokk, 1,5 mil söder om Arjeplog.

– Det är ju kallt här uppe i Arjeplog, men det var faktiskt ovanligt kallt i dag, säger Åse Sundström.

Och temperaturen kan stämma, menar SMHI.

– Det är inte otroligt att det varit så i lokala köldhål. Vi har inte mätstationer överallt. De är ganska glest med 10-20 mil emellan. Det kan hända mycket där emellan, säger Emil Björck.

Snö på ostkusten

I Svealand och Götaland är det också fortsatt kyligt. Bortsett från kusten är det från 10 till 20 minusgrader. I Skåne är det varmast med en uppmätt temperatur på åtta minusgrader.

– I havet är det fortfarande varmt. Vindarna blåser fortfarande in över landet en bit och hjälper till att hålla upp temperaturen lite.

Snön har dragit sig bort från Gävleborgskusten under lördagen och letat sig ner mot Roslagskusen och hela vägen till Blekinges ostkust. Det driver även in snöbyar över Öland och Gotland.

– Det kommer fortsätta snöa vid kusten i natt. På andra håll ser det ut att bli klart, säger Emil Björck.

Varmt till veckan

På söndagen drar ett nytt snöfallsområde in över södra Norrland och upp över landet. I Svealand blir det mest molnigt. Götaland får mulet väder och under eftermiddagen små mängder snö.

– Högtrycket släpper in lite annat väder och då stiger också temperaturen. Det blir inte jättekallt på måndagen, men det kan fortfarande vara 30 minusgrader i Norrland, säger Emil Björck.