Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Jag har blivit hotad”

Publicerad 2012-02-04

Caremas VD om skandalerna och hoten

Caremas VD Carl Gyllfors.

Efter avslöjandena om missförhållandena på Caremas boenden har personal och chefer utsatts för hot.

– Det har varit jobbigt, säger företagets VD Carl Gyllfors.

Sedan i november förra året har flera medier rapporterat om missförhållanden på Carema Cares boenden.

Anonym personal har berättat om underbemanning, bundna brukare och äldre som dött av undernäring.

– Det är klart att man blir berörd. En del har varit hemskt men fördelen är att jag har en möjlighet att göra något åt det, säger Carema Care:s VD Carl Gyllfors i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Han tillträdde i somras då flera missförhållanden uppdagades. Senast i går gick flera anställda ut i DN och beskrev Caremas löften om en bra äldrevård som "ett jävla skämt".

– Jag är övertygad om att en del av det som står i artikeln stämmer. Då måste vi agera.

Hur då?

– Genom hundraprocentig fokus på vårdkvaliteten. Ett aktivt ledarskap och resursfokus. Det handlar också om att vidareutbilda vår personal. Alla vi på huvudkontoret måste ut och prya och finnas ute i verksamheten.

Kommer ni att anställa fler personer?

– Det finns inte en given lösning på hur man får en bra fungerande verksamhet. Det handlar om lokala förutsättningar.

Tycker du att det finns nog med personal på Caremas boenden?

– Det här är svårt. Jag var på ett studiebesök i Växjö förra veckan och pryade på ett äldreboende. Vid ett eller två tillfällen var vi två personer då vi behövde vara på tre ställen samtidigt. Då fick vi vänta lite. Men det var bara under tio minuter på hela dagen. Det är svårt att bemanna varje enskild sekund för peaksituationerna. 

Kommer det att dyka upp fler skandaler?

– Det kan det säkert göra. Förändringsarbetet kommer ta flera år. Men vi måste klara av förbättringarna, annars överlever inte vi som företag.

Personal har hellre vänt sig till media än till sina egna chefer om missförhållandena.

– Det är tråkigt. Vi är för dåliga på att lyssna. Det är min enskilt viktigaste uppgift att jobba med vårt förändringsarbete tillsammans med medarbetarna.

 – Varje enskild händelse som innebär ett missförhållande är oacceptabelt. Men med så många anställda som Carema finns den mänskliga faktorn.

Vilket är ditt största misstag som VD?

– Att jag inte har varit ute i verksamheten mer. Jag har inte hunnit. Det är viktigt att hinna vara ute mer än några timmar. Jag kommer att försöka åka ut i verksamheten en gång i månaden.

Efter rapporter om äldre som legat i dygn i kissblöjor, undernäring och om avskedade läkare som protesterat fick personal motta hot. När hoten kommer på tal blir Carl Gyllfors allvarlig.

– Det har varit jobbigt. Särskilt när hoten riktats mot personalen.

Hoten har polisanmälts och är under utredning.

– Det är jätteallvarligt och jättetråkigt. Men får vi ett hot så agerar vi.

Har du blivit hotad?

– Ja, det har jag. Jag har försökt att hantera det på bästa sätt. Personalen som utsatts har fått allt tänkbart stöd. Det är mycket viktigt. De har erbjudits psykologhjälp. Vi ställer upp till 100 procent.

Vad är det som gör att ni kommer hålla era löften?

– Jag kan inte sitta här och lova att vi kommer att lyckas på alla våra 470 boenden. Men det vi måste göra är att sätta fokus på kvalitet, säger Carl Gyllfors.