I kväll kan Sverige gå med i europakten
Publicerad 2012-01-30
Under ett extra toppmöte i Bryssel i kväll förväntas euroländerna anta europakten.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är i Bryssel med mandat att förhandla om Sveriges medverkan.
– Om de inte får bättre ordning blir deras problem våra problem, sade statsministern i Gomorron Sverige i SVT.
Toppmötet började klockan 15.00 och Aftonbladet följer utvecklingen.
De högsta ledarna för EU:s medlemsländer är i Bryssel för ett extra toppmöte. De 17 euroländerna ska enas i en krispakt om hårdare budgetregler, där även EU-länder utan euro kan medverka.
Mandat att förhandla
Reinfeldt och Alliansen har mandat från Socialdemokraterna att förhandla om en svensk medverkan i pakten. Något statsministern tycker är viktigt.
– Man ska inte vara för snabb med att säga ja eller nej, utan man ska förhandla utifrån viktiga svenska intressen.
Många har svårt att förstå varför Sverige ska engagera sig i en kris som rör euron, eftersom Sverige har sagt nej till att införa det som valuta.
– Allt handlar inte om euron. Vi har en bankkris, det är en skuldkris, vi har konkurrenskraftsproblem, säger Fredrik Reinfeldt i SVT.
– Vi är inte opåverkade, vi kan inte stänga Sverige. Vår svenska ekonomi är byggd på att vi handlar av andra, halva vår ekonomi är export och huvudmarknaden ligger runt omkring. Om de inte får bättre ordning blir deras problem våra problem.
Väntas i kväll
En svensk medverkan i pakten tvingar inte Sverige att automatiskt införa euro som valuta, enligt Reinfeldt. Han påpekar också att de stramare regler som gäller de 17 euroländerna inte har någon rättslig påverkan på Sverige.
– Risken finns att de 17 länderna allt oftare träffas och går utöver att bara prata om sin gemensamma valuta, blir ett sorts kärnområde i EU som tar allt större ansvar för EU-samarbetet i sin helhet. Då hamnar resten i periferin, säger Reinfeldt, som i så fall är orolig för att Sverige tappar inflytande.
Mötet började klockan 15.00. Beslut om pakten väntas i kväll.
Texten uppdateras