Sibiriska smockan – en riktig frysare

Uppdaterad 2012-01-31 | Publicerad 2012-01-30

Nu drar iskylan in – över hela landet

FROSTEN BITER SIG FAST Ännu mer kyla är på ingång. I början av veckan blir det minusgrader i hela landet – temperaturer som fortsätter att krypa neråt på termometern under hela veckan. Just nu har Sverige det högsta lufttrycket på 40 år. ”Högtrycket ligger som fastlåst över Sverige”, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Ett mäktigt högtryck från Ryssland har fäst sig i Sverige.

Vi får minusgrader i början på veckan – sedan blir det ännu kallare.

– Vintern är här för att stanna, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Högtrycket från Sibirien väller in över Sverige. ”Temperaturen sjunker under hela veckan”, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Kylan stannar – och förvärras. Det beror på ett ”mäktigt högtryck” från Ryssland som nu pressar undan andra vädersystem, skrev SMHI på sin sajt i helgen.

Det sibiriska vintervädret visar inga tecken på att ge vika. I Haparanda uppmättes i går det högsta lufttrycket på 40 år enligt SMHI: 1062 millibar.

– Högtrycket ligger som fastlåst över Sverige, säger Anna Hagenblad.

Stort högtryck

Det betyder också att vi får nollgradigt eller minusgrader i hela landet under början på veckan.

– Tidigare under vintern fick vi lågtryck från Atlanten som värmer luften så pass mycket att det inte blir någon riktig vinterkyla. Men när ett stort högtryck kommer in, precis som det vi har i Sverige nu, hindrar det Atlantluften, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Brist på snö

Längre fram i veckan blir det ännu kallare.

– Temperaturerna sjunker under hela veckan. Som det ser ut nu håller kylan i sig även under nästa vecka, säger Martin Hedberg.

En riktig vinter behöver snö, men det är än så länge en bristvara i stora delar av Svealand och Götaland. Det finns ett litet snötäcke i nästan hela Sverige, men det är tunt i söder: mellan en och tio centimeter.

– Högtrycket bildar moln över Östersjön, men fukten räcker troligen inte till så mycket snö. Det kan komma lokalt, men som det ser ut nu blir det inte särskilt mycket, säger Martin Hedberg.

Fortsatt vindstilla

Det finns dock en risk att det blir stora mängder snö lokalt, via väderfenomenet snökanon. Det uppstår genom att en stor mängd kall luft blåser in över varmt vatten. Temperaturskillnaden gör att moln och snö bildas snabbt. Eftersom kall luft ligger över landet och Östersjöns vatten är varmt kan snökanoner bildas, enligt SMHI.

Den som gillar sol får ge sig till tåls. Molnigheten ökar senare under veckan, framför allt i inlandet. Kusterna har störst solchanser. Det ryska högtrycket bidrar också till att det blir fortsatt nästan vindstilla under hela veckan och i hela landet.