Sverige stödjer kritiserat avtal

Publicerad 2012-01-28

Acta-avtalet vållar protester i Europa

Sverige har skrivit under det kontroversiella Acta-avtalet.

Handelsavtalet ska stärka skyddet för immateriella rättigheter – men har mötts av stort motstånd och öppna protester.

– Individens skyddsnivå minskar med Acta, tröskeln för att blir dömd blir lägre, varnar EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Under en högtidlig ceremoni i japanska Tokyo på torsdagen undertecknade den svenske Japan-ambassadören Lars Vargö Acta-avtalet tillsammans med representanter från 21 andra EU-länder.

Men Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) är inte okontroversiellt. Det internationella handelsavtalet ska motverka piratkopiering och varumärkesbrott och har tidigare undertecknats av bland andra USA, Kanada och Sydkorea, enligt The Guardian.

Motståndare menar att avtalets egentliga syfte är att slå hårdare mot upphovsrättsbrott och censurera internet – inte att stoppa piratkopiering av medicin, filmer och mode som anhängare hävdar.

– Man säger att vi behöver Acta för att skydda oss mot varumärkesintrång, förfalskade mediciner och tvättmedel. Men det blir kontroversiellt när man blandar in internet. Det som är bisarrt är att eftersom en del handel sker över internet måste Acta-avtalet omfatta även det, säger EU-parlamentarikern och Acta-motståndaren Carl Schlyter (MP).

Stora protester

Schlyter är inte ensam om att motsätta sig handelsavtalet. I Polen har massiva protester genomförts under fredagen, enligt AFP. Det började på internet, men har spridits till gatorna i Warzawa och vidare in i polska parlamentet. Ledamöter för Palikotsrörelsen protesterade mot avtalet genom att bära Guy Fawkes-masker. I vissa delar av Polen urartade protesterna i kravaller.

– Om vi upptäcker att det finns en sanning i att Acta utgör ett hot, så kommer vi inte ratificera det, sa premiärministern Donald Tusk till journalister.

Processen med Acta är långt i från över, då det nu är upp till varje land att godkänna avtalet genom sitt parlament, i Sveriges fall riksdagen.

Anledningen är att avtalet innebär att svensk lag behöver ändras.

– Den analys vi gjort säger att det bara krävs en lagändring rörande åtal för varumärkesintrång. Det krävs då inte längre att en målsägande har polisanmält, utan det kan vara påkallat av annan part, säger Malin Bonthron, chef vid enheten som ansvarar för immaterialrätt vid Justitiedepartementet.

Miljöpartiets Carl Schlyter är däremot orolig för att Acta kommer att innebära att privatpersoner kommer att riskera att dömas för brott de inte vet om att de begått, genom att till exempel dela med sig av upphovsrättsskyddat material på sociala medier eller köpa en piratkopierad väska i utlandet.

Även EU-parlamentet ska ta upp avtalet för omröstning innan det kan börja gälla.

Vill se debatt

I Sverige har regeringen med torsdagens underskrift ställt sig bakom avtalet, men något beslut kommer inte kunna tas i riksdagen förrän mot senvåren, enligt Malin Bonthron.

När frågan togs upp i riksdagens näringsutskott var det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som reserverade sig.

– Jag är oerhört glad att det blivit en offentlig debatt, och jag hoppas att folkets opposition kan stoppa detta, säger Carl Schlyter.

Förutom protesterna i Polen har internetanvändare världen över uttryckt missnöje mot Acta.

Organisationen Avaaz har upprättat en protestlista som i skrivande stund på fredagkvällen samlat drygt 680 000 namnunderskrifter. Man hoppas att protesterna ska få samma effekt som i förra veckan när hårt motstånd mot lagförslagen Sopa och Pipa i USA fick politiker att vända sig emot förslaget.
Fotnot: Aftonbladet har sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.