Här är de som kan ersätta Juholt
Publicerad 2012-01-21
Lista på de hetaste namnen – från Carin Jämtin till Thomas Bodström
Några är en ouppnåelig dröm.
Andra finns redan på ledande positioner i partiet.
Här är kandidaterna till partiledarposten i Socialdemokraterna.
De partiaktiva:
Thomas Östros, 46, riksdagsledamot, Uppsala: Brukar beskrivas som partiets skarpaste hjärna. Har varit minister och ekonomisk talesperson och har den erfarenhet partiet behöver. Har möjligen förstört sina chanser när han kritiserat Juholt så öppet. Kan stå för långt till höger för att accepteras av alla. Var i förra valomgången Göran Perssons favorit.
Mikael Damberg, 40, riksdagsledamot, Solna: Högerfalangens drömkille, vilket ligger honom i fatet. Saknar ministererfarenhet och skaffade sig tidigt fiender som SSU-ordförande. Anses klara den valvinnande skolfrågan bra, är ung men har lång erfarenhet.
Ylva Johansson, 47, riksdagsledamot, Stockholm: En av partiets mest erfarna politiker, har varit minister och rattar nu partiets arbetsmarknadsfrågor. Har sin bakgrund i V men har på senare år kommit att förknippas mer med högerfalangen.
Veronica Palm, 38, riksdagsledamot, Bandhagen: Vänsterfalangens favorit, vilket ligger henne i fatet. Väldigt förknippad med Håkan Juholt och kommer från Stockholms stad där S gjorde ett katastrofval. Dock ung och kvinna och talesperson i den för storstäderna så viktiga bostadsfrågan.
Sven-Erik Österberg, 56, riksdagsledamot, Skinnskatteberg: Fanns med i spekulationerna efter Mona Sahlin. Ministererfarenhet, tidigare gruppledare och tung i facket. Talar till kärnväljarna. Nackdel är att han inte anses kunna vinna val.
Tomas Eneroth, 45, riksdagsledamot, Växjö: Fanns med i slutstriden efter Mona Sahlin. Omtyckt. Anses kunnig i viktiga frågor som näringsliv och ekonomi, är i dag talesperson i socialförsäkringsfrågor. Har dock tidigare sagt att han inte vill.
Carin Jämtin, 47, partisekreterare, Farsta: Accepteras både av partiets vänster och höger. Problemet är att hon gjorde ett dåligt val i Stockholm och har varit ganska osynlig som partisekreterare. Har ministererfarenhet men sitter inte i riksdagen. Å andra sidan är hon kvinna och okontroversiell.
Leif Pagrotsky, 60, riksdagsledamot, Saltsjö-Boo: Erfaren som få. Erkänt skicklig ekonom som är populär hos väljarna och anses kunna vinna val och locka ung som gammal. Har dock tidigare tackat nej till tunga uppdrag. Utreder just nu partiets skattepolitik.
Drömvärvningarna:
Pär Nuder, 48, konsult, Österskär: Var favorit för både höger och vänster men sa upprepat nej, nej, nej. Sitter i styrelsen för Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT, definitivt ingen merit i S i dag.
Margot Wallström, 57, partiveteran och FN:s särskilda representant för sexuellt våld i krigsdrabbade områden, Hammarö: Alltid favorit, men vill inte. Hon har massor av erfarenhet från riksdag och regering, hon har suttit i partiets VU samt som kommissionär i EU. Och hon har sina rötter utanför Stockholm, bor i Värmland men kommer från Västerbotten.
Thomas Bodström, 49, advokat, Saltsjö-Boo: Har ansetts för grund politiskt – men med stor lyskraft. Han var en av partiets mest kryssade riksdagsledamöter och går hem i Stockholm, vilket är avgörande. Har själv tidigare sagt att han absolut inte vill. Har lämnat riksdagen.
Partiets outsiders:
Anders Sundström, 59, vd Folksam, Piteå: Kommer alltid upp i partiledarspekulationer. Tidigare minister som anses ha den typ av personlighet som krävs för att ena det sargade partiet. Att han har sina rötter i det tunga Norrbottensdistriktet spelar också in.
Stefan Löfvén, 54, förbundsordförande IF Metall, Stockholm: Ännu ett namn som alltid kommer upp när nya S-ledare diskuteras. Med sin fackliga bakgrund anses han kunna ena S och LO på riktigt igen.
Anders Lago, 55, förbundsordförande HSB, Södertälje: Var länge Södertäljes starke man men lämnade kommunalrådsposten för näringslivet förra året. Blev känd för en vidare krets när han talade om flyktingmottagning inför den amerikanska kongressen 2008. Syns ofta på olika partiarrangemang.