Heligt krig skakar KD
Publicerad 2012-01-10
Det råder fullt inbördeskrig i Kristdemokraterna.
Riksdagens minsta parti riskerar att falla sönder av infekterade falangstrider.
Aftonbladet har kartlagt Göran Hägglunds vänner och fiender.
Sent i går kväll höll KD:s verkställande utskott möte i riksdagen. På agendan stod bland annat skandalen rörande stabchefen Henrik Ehrenberg, 38.
I förra veckan tvingades han lämna sin post efter att han under pseudonymen Ove Tove gått till anonym attack mot bland annat partiledarkandidaten Mats Odell på nätet.
Mötet, där Ehrenberg själv deltog, blev enligt uppgifter till Aftonbladet stormigt. Ledamoten Bengt Germundsson, 54, hade krävt en grundlig utredning, men röstades ned. I stället ska den information som finns i frågan skickas ut till medlemmarna.
Ska välja ledare
Om knappt tre veckor ska KD välja partiledare. Allt tyder på att Göran Hägglund, 52, får fortsatta, men den största utmaningen kommer senare. Då ska han försöka ena ett parti som utöver skandalen med stabchefen skakats kraftigt av falangstrider de senaste två åren.
– Det är ett fullskaligt inbördeskrig, säger en källa.
Några av Hägglunds främsta kritiker finns i det som många kallar för den kristna högern. En av dem är riksdagsledamoten Tuve Skånberg, 55.
– Jag ser inte mig själv som kristen höger, då tänker folk på USA och krav på hårdare vapenlagar och abortförbud. Visst är jag mer höger än Hägglund, men föredrar att kallas kristen eller värdekonservativ, säger Skånberg.
Flera fraktioner
De kristna vill ha Mats Odell som ordförande, men inte av ideologiska skäl. Enligt Aftonbladets källor har han lovat att vara mer tolerant mot deras abortmotstånd och andra värdekonservativa utspel.
En annan falang som kritiserat Hägglund hårt består av flera lokala företrädare med starkt stöd på hemorten. En tredje fraktion som också vill ha bort KD-ledaren är de som står till höger om honom politiskt. Här finns bland annat partiets ungdomsförbund, KDU.
Stöd från vänster
Göran Hägglunds anhängare står enligt motståndarna till vänster i partiet.
– De är mer marknadsliberala och inte så kyrkligt aktiva som de andra, säger Tuve Skånberg.