Dags att vicka – för Victoria

Publicerad 2012-01-04

Hovet kräver att Madeleine och Carl Philip jobbar mer

Hela kungafamiljen samlades för fotografering på Solliden förra sommaren.

Carl Philip och Madeleine hade bara drygt 40 officiella uppdrag förra året.

Nu kräver hovet att de jobbar hårdare.

– De kommer att få ta kronprinsessans plats mer under 2012, säger presschefen Bertil Ternert.

Carl Philips och Madeleines officiella schema för 2011 var allt annat än betungande. Som mest hade Carl Philip tio kungliga uppdrag på en månad och Madeleine åtta. Men för det mesta har det rört sig om tre, fyra åtaganden och vissa månader har de inte behövt representera Sverige över huvud taget.

Madeleine ställde dessutom in flera obligatoriska programpunkter, bland annat Nobelfesten. I stället har hon tillbringat tiden i New York där hon arbetar för Childhood foundation.

”Ser det som välgörenhet”

Varje resa hon gjort för välgörenhetsstiftelsen har markerats in i hovets offentliga kalender på hemsidan, trots att stiftelsen är en fristående organisation.

– Jag ser det arbetet som mitt bidrag till välgörenhet, så jag får ingen lön därifrån. Samma sak gäller kostnaderna för de resor jag gör som projekthandläggare – de bekostas av min privata ekonomi, har prinsessan sagt i en intervju med Dagens Industri.

Kungen, som är Sveriges statschef, hade överlägset flest uppdrag under 2011, tätt följd av drottning Silvia. Prins Daniel har sedan han fick sin titel även han fått många officiella uppdrag.

Prinsen tar sin examen

Carl Philip meddelade dagarna före jul att han tagit sin examen som lantmästare. Om det kommande året sa prinsen:

– Det blir fler officiella uppdrag nu när jag har pluggat klart och ett aktivt arbete inom designen, jag har flera intressanta projekt på gång. Sedan ser jag fram emot en spännande racingsäsong!

Enligt hovets presschef Bertil Ternert förväntas både Carl Philip och Madeleine att kliva in och ta flera uppdrag för hovet när kronprinsessan Victoria får barn.

– Det blir naturligt att det blir prinsen som kommer att få fler uppdrag här hemma i Sverige, säger Ternert.

I januari har Carl Philip fyra uppdrag och Victoria har ett – på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Madeleine kommer även fortsättningsvis att bo i New York.

– Hon kommer att sköta mycket av Sveriges representation där borta, men även ha flera uppdrag här hemma i Sverige, säger Ternert.

Kungen toppar uppdragsligan 2011

Kung Carl XVI Gustaf: 228

Drottning Silvia: 174

Kronprinsessan Victoria: 143

Prins Daniel: 106

Prinsessan Madeleine: 45

Prins Carl Philip: 44.

Fotnot: ­Enligt hovets officiella ­kalender. ­Under projektresor har alla dagar räknats in – alltså inte enbart som ett uppdrag.