Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Anders Borg kräver sänkta räntor

Publicerad 2011-12-21

Finansminister Anders Borg går återigen till attack mot de svenska bankerna.

Aftonbladets läsare kräver sänkta räntor.

Nu tycker även finansminister Anders Borg (M) att bankerna har gått för långt:

– Bankerna kommer att få det svettigt nästa år om de inte börjar ta ned räntemarginalerna, säger han till TT.

30 000 av Aftonbladets läsare skrev på upproret mot de höga räntorna under mindre än ett dygn. Nu har även finansminister Anders Borg fått nog av bankernas höga räntemarginaler.

”Bankerna får det svettigt”

Han förutsätter att räntorna sänks inom kort:

– Bankerna kommer att få det svettigt nästa år om de inte börjar ta ned räntemarginalerna, det är oacceptabelt att de ska ligga kvar på de nivåer de har nu, säger Anders Borg till TT.

I går sänkte riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter. Men bankernas ledningar var snabba med att säga att boräntorna inte kommer att följa efter.

Underkänner bankerna

Bankernas förklaring är att de behöver en större kapitalreserv på grund av skuldkrisen. Men det köper inte Anders Borg:

– Jag vill underkänna den förklaringen av det enkla skälet att bankerna själva inte tror på den. De säger i internationell press, till aktieanalytiker och marknaden att de klarar kapitaltäckningskraven och att de har den bästa täckningen i Europa. Då kan de rimligen inte fortsätta behöva ta ut rekordmarginaler när vi blickar framåt, säger han till TT.

”Använd SBAB”

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich tycker också att bankernas räntemarginaler är oacceptabla:

– Det här har pågått en längre tid och regeringen borde göra mer. Det är fel att lägga ansvaret på konsumenterna, det är inte helt lätt att byta bank, säger han till Aftonbladet.

Waidelich anser att regeringen bör använda statligt ägda SBAB för att pressa räntorna.

– Där har regeringen ett verktyg. SBAB borde kunna gå mot strömmen och sänka räntorna som de gjorde för några år sedan. Det skulle öka konkurrensen, säger Tommy Waidelich.