Bildt: "De bör så snart som möjligt sättas på fri fot"
Publicerad 2011-12-21
Utrikesminister Carl Bildt lovar att hjälpa de svenska journalisterna
Har regeringen gjort tillräckligt för att få Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, fria.
En pressad utrikesminister kallade i dag till presskonferens angående den fällande domen.
– De var där på ett journalistiskt uppdrag. De bör enligt regeringens mening så snart som möjligt sättas på fri fot, sa Carl Bildt.
De två svenska journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, greps den 1 juli i år i Etiopien.
I dag dömdes de för olaga intrång i landet och för medhjälp till terrorism. De risker 18 års fängelse.
En pressad utrikesminister Carl Bildt kallade till en presskonferens kl 15.00 på onsdagen vid Utrikesdepartementet i Stockholm angående den fällande domen mot svenskarna.
– Vad vi har gjort är att vi tidigt har gått ut med ett tungt och tydligt uttalande från statsministern för att säga det stora allvaret som vi ser från svenska regeringens sida, att de var där på ett journalisternas uppdrag. De bör enligt regeringen mening så snart som möjligt sättas på fri fot, för att kunna återförenas med sina familjer och anhöriga i Sverige, sa utrikesminister Carl Bildt.
Tar kontakt med regeringen i Etiopien
Utrikesminister har ringt och pratat med Martin och Johans föräldrar och anhöriga som följt rättegången i Addis Abeba.
– Jag talade för några timmar sedan med föräldrarna nere i Addis för att försäkra dem om oss vårt stöd och för att diskutera vad som nu sker, sa utrikesministern.
Carl Bildt poängterade att svenska regeringen nu ska se till att statsminister Fredrik Reinfeldts tidigare uttalande ska nå fram till den etiopiska regeringen.
– Vi tar nu självfallet kontakt med regeringen i Etiopien på hög nivå, det är statsministerns uttalande och regeringens vägnar som är basen för detta och vi försäkrar oss om att det uttalandet nu når fram vila olika kanaler till hög nivå i Etiopien med den tyngt som detta har, sa Carl Bildt.
Hoppas på "långsiktigt goda förbindelser"
Men utrikesminister ville inte gå in på mer vad regeringen kan göra för att sätta press på Etiopien. Utrikesministern hoppas att det ligger i Etiopiens intresse att relationen med Sverige inte ska försämras.
– Vi har ju självfallet ett intresse av långsiktigt goda förbindelser med Etiopien och det borde inte ligga in Etiopiens intresse att detta blir en en mycket tung och en mycket långvarig belastning på den bilaterala relationen mellan våra länder.
Utrikesministern fick under presskonferensen flera frågor angående sina kopplingar till Lundin Petroleum– om det har påverkat hans insats för svenskarna.
Kan du se ett problem med trovärdigheten för dig i den här frågan, med tanke på dina tidigare kopplingar till Lundin Petroleum?
– Nej, svaret på den frågan är nej, sa Carl Bildt.
Utrikesminister ville heller inte ge klara besked om det kan bli aktuellt för Sverige att dra in biståndet till Etiopien för att sätta press på landets regering.
Paralleller till fängslade Dawit Isaak
Utrikesministern fick även flera frågor angående Sveriges "tysta diplomati" för att få svenskarna fria – då en uppenbarligen hittills inte har fungerat. Paralleller drogs till den fängslade journalisten Dawit Isaak där metoden misslyckats.
– Det har varit en tydlig diplomati, som jag sa, jag har gjort offentliga uttalanden och svarat på frågor om detta sedan den dagen de arresterade, sa Carl Bildt.
Utrikesminister anser även att regeringen har gjort allt de kan för att få Martin och Johan fria.
– Jag tror att vi har gjort allt vi kan för att stödja dem i den här svåra situationen.