Läkaren: Jag har inte gjort något fel
Publicerad 2011-12-21
Sjukhuset listar flera brister i den vård som Johanna Svensson fick vid förlossningen.
Men den ansvarige läkaren vägrar erkänna att han gjort något fel när Hilda dog.
– Jag har gjort de nödvändiga ingreppen, säger han till Aftonbladet.
Mannen har varit legitimerad läkare under lång tid. Han är specialiserad inom obstetrik och gynekologi.
Han medger för Aftonbladet att han var högste ansvarige läkare när Johanna Svensson skulle förlösas den 3 maj.
– På många sätt har hon upplevt en mycket obehaglig och svår förlossning. Det är ovanligt att sådana här saker inträffar, säger läkaren.
Inte brottsmisstänkt
Socialstyrelsen utreder förlossningen som blev Hildas död. Vanligtvis brukar vårdrelaterade händelser stanna där. Men det här fallet är även anmält till polisen och utreds nu som vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Läkaren har dock inte blivit delgiven misstanke om brott.
– Tyvärr finns det i vårt yrke ibland situationer där det går på tok på något sätt, säger han.
Barnmorskan tyckte inte att läkaren skulle använda sugklocka utan göra ett kejsarsnitt. Det vädjade den blivande mamman också om.
’Hon var trött’
Att mamman var helt utmattad och hade varit vaken i flera dygn visste läkaren om. Trots detta fortsatte han med förlossningen:
– Det framgick av morgonrapporten och att hon var trött, ja. Och var gränsen går för fullständig utmattning, det vet nog varken du eller jag.
Är det lämpligt att genomföra en vanlig förlossning under sådana omständigheter?
– Under de omständigheter som förelåg 11.20 så var det ett riktigt beslut av mig att lägga sugklocka, det har jag skrivit i utlåtandet.
Om ni hade gjort kejsarsnitt så hade väl det där inte hänt överhuvudtaget?
– Nej, men man kan inte backa tiden när man är i den situationen.
– Jag bedömde då när vi gick ronden på morgonen att det inte var nödvändigt med kejsarsnitt då.
Obduktionen visar att fjärde halskotan hade brutits. Du hade alltså brutit nacken av det här barnet när du höll på och slet med tången?
– Det är mycket möjligt att det i detta sammanhanget har skett en dragning på ett så olyckligt sätt så att man har fått en skada på den där halskotan.
Ett barn dör, en ung kvinna skadas extremt svårt. Kliniken erkänner brister i sin egen utredning. Händelsen utreds och granskas från flera håll. Anser inte du att du har gjort något fel?
– Nej. I den situation som har uppstått har jag gjort de nödvändiga ingreppen. Och då har det uppstått en skada som är mycket allvarlig och som är mycket ovanlig, men som kan inträffa.
Sjukhusets chefsläkare Carsten Offenbartl vill i nuläget inte kommentera fallet, men medger att man funnit brister, bland annat hög arbetsbelastning den aktuella dagen.