Prinsens kurs på KI inte olaglig
Publicerad 2011-12-20
Prins Daniels utbildning på Karolinska institutet är inte olaglig.
Det har Högskoleverket kommit fram till i dag.
– Verket finner inte skäl att kritisera lärosätet för att det tillhandahållit uppdragsutbildningen, skriver universitetskansler Lars Haikola i beslutet.
Aftonbladet granskade i juni prins Daniels utbildning i fysiologi på Karolinska institutet, KI, som hovet hade betalat 62 500 kronor för. Då visade det sig att utbildningen kunde vara olaglig.
Prinsen hade inte kommit in på sina betyg, utan gick i stället en så kallad uppdragsutbildning under våren 2011. Uppdragsutbildningar regleras av förordningen om uppdragsutbildning. Där framgår att uppdragsutbildning ska avse personalutbildning.
Men problemet var att prins Daniel inte är anställd av hovet, och därmed är han inte personal. Efter Aftonbladets granskning anmälde en privatperson utbildningen och Högskoleverket inledde ett ärende.
"Liknas vid en anställning"
I dag kom beslutet, undertecknat av Högskoleverkets universitetskansler Lars Haikola. Han konstaterar att prins Daniel inte formellt har ett anställningsförhållande, men att det ändå kan liknas vid en anställning:
- Vid tillämpningen av dessa författningsbestämmelser får en myndighet anses ha vissa möjligheter att göra analogitolkningar. En analogisk lagtillämpning innebär att ett fall avgörs i överensstämmelse med en bestämmelse, trots att fallet inte omfattas av bestämmelsen enligt dess ordalydelse, skriver Haikola.
Går inte att överklaga
Han ger KI rätt att "göra en sådan analogisk tillämpning av bestämmelserna" och slår därmed fast att det inte var fel att uppdragsutbilda prinsen.
Högskoleverkets beslut går inte att överklaga. Alltså kan prins Daniel fortsätta sin utbildning i fysiologi på KI. Planen är att han ska läsa 30 poäng i fysiologi under fyra terminer.