Spricka i regeringen om Ganna-fallet

Publicerad 2011-12-15

91-åriga Ganna Chyzhevska ska utvisas ensam till Ukraina

En spricka har uppstått i regeringen kring utvisningen av Ganna Chyzhevska.

Kristdemokraterna står inte bakom regeringens svar till Europadomstolen.

– Det var tur att Aftonbladet lade ut dokumentet på nätet, annars hade jag aldrig sett det, säger KD:s migrationspolitiske talesperson Emma Henriksson.

Emma Henriksson.

Sedan Aftonbladet först uppmärksammade ärendet om 91-åriga Ganna Chyzhevska som ska utvisas ensam till Ukraina, har debatten om den svenska migrationspolitiken blossat upp gång på gång.

KD kritiska

Nu har fallet lett till en spricka mellan allianspartierna.

I går lämnades en handling, undertecknad regeringen, in till Europadomstolen om varför det är rätt att utvisa Ganna ur Sverige.

Enligt brevet kränker Sverige inte 91-åringens mänskliga rättigheter genom att tvinga henne att lämna landet.

Men dokumentet var framtaget av en eller flera tjänstemän på UD och hade ingen politisk förankring hos Kristdemokraterna.

– Det är ingen i vårt parti som haft möjlighet att se det här dokumentet innan det skickades i väg, säger riksdagsledamoten Emma Henriksson.

Hon vill inte kännas vid argumenten som förs fram om utvisningen.

– Självklart är det så att om regeringen ska ge uttryck för tolkningar av saker och ting måste samtliga parter ges möjlighet till insyn. Vi kan aldrig stå bakom någonting som vi inte ens har sett.

Humanare politik

Kristdemokraterna efterlyser enligt Emma Henriksson en mer human migrationspolitik än den regeringen i dag driver.

Bland annat vill partiet ge möjlighet för äldre personer att få uppehållstillstånd i Sverige om deras enda släktingar i livet finns här.

– Sedan den så kallad sista länken-regeln togs bort 1996, har vi gång på gång påpekat de här konsekvenserna. Det gäller för Ganna och för flera andra äldre personer som Sverige vill utvisa.