En färdplan för klimatet

Publicerad 2011-12-11

”Sov tre timmar” FN:s klimatmöte i Durban drog ut på tiden. Med två dygn. Först vid femtiden på söndagsmorgonen kunde man slutligen enas. ”Sista dygnet arbetade vi utan sömn och dygnet före fick vi sova tre timmar” säger Lena Ek.

Det krävdes nära två dygns övertid.

Men till sist godkände FN:s klimatmöte i Durban en färdplan som innebär att alla stora utsläppsländer av koldioxid ansluter sig till ett gemensamt avtal.

– Helt underbart, detta vågade jag aldrig hoppas på, säger en jublande miljöminister Lena Ek till TT.

Lena Ek (C).

Centerpartisten tillika miljöministern berättar för TT att det var komplicerat att få med alla världens 194 stater på planen.

– Visst finns det plus och minus i resultatet. Men efter många omskrivningar och förbättringar av planen tycker jag resultatet blev bra, säger Lena Ek.

Inga undantag

Färdplanen innebär att de stora utsläppsländerna av koldioxid, varav Indien och Kina tillsammans med USA är de största, har anslutit sig och inga undantag görs.

Men det var som sagt en lång kamp.

Innan den avgörande nattmanglingen var över hettade det till: EU hamnade i en skarp drabbning med Kina och Indien.

Den indiska miljöministern Jayanthi Natarajan anklagade Europa för hot, när unionen tryckte på för färdplanen, en kritik som Kinas chefsdelegat Xie Zhenhua ilsket instämde i.

”Sov tre timmar”

Först vid femtiden på söndagsmorgonen kunde man slutligen enas gällande det sista beslutet fattat.

– Sista dygnet arbetade vi utan sömn och dygnet före fick vi sova tre timmar, säger Lena Ek.

– Nu ska en kommitté ta vid våren 2012 och arbeta fram ett förslag till nytt klimatavtal 2015. Det ska ha fått full effekt 2020 i de stater som då gått med.