Om två veckor faller deras dom
Publicerad 2011-12-07
Den 21 december faller domen mot Martin Schibbye och Johan Persson.
Då kan de släppas – eller dömas till 15 års fängelse.
– Allt kan hända, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg i Addis Abeba.
Klockan 7.30 svensk tid inleddes dagens förhandlingar i Lideta-domstolen i den etiopiska huvudstaden. Som i går fanns diplomater, press och anhöriga på plats utanför byggnaden.
Riskerar 15 år
Journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, får sin dom den 21 december.
Fälls de för terrorbrott, riskerar de 15 års fängelse. Fälls de bara för den olagliga inresan i landet, innebär det tre månaders fängelse vilket med stor sannolikhet betyder att de släpps i dag. Under dagen har förhoppningar funnits om att dom skulle avkunnas redan i dag.
– Många, inklusive de anhöriga, är besvikna över att det fördröjs. Å andra sidan har det varit en bra dag för försvaret, säger Staffan Lindberg.
Ljusa indikationer
Under gårdagen hördes de båda journalisterna under förmiddagen. Efter en lunchpaus vittnade Magnus Laupa från bildbyrån Kontinent och tidskriften Filters chefredaktör Mattias Göransson. Enligt Staffan Lindberg var åklagarens förhör med dem "utragna och förvirrade", med frågor om Lundin Oil som inte direkt hade med åtalet att göra.
– Det som skulle kunna tolkas positivt är att det inte förekom frågor om terrorism, vilket skulle kunna indikera att de bara döms för sin illegala inresa.
"Det skulle kunnat vara jag"
Nu på morgonen ska Adrian Blomfield från brittiska dagstidningen Daily Telegraph och Phillip Ittner från amerikanska radiostationen Vioce of America vittna.
– Det känns självklart att vara här för mina journalistkollegor. Jag känner dem inte personligen, men det skulle lika gärna kunna vara jag. Jag ska försöka berätta att det här är ett normalt arbetssätt, sa Phillip Ittner till Aftonbladet i går.
Staffan Lindberg beskriver Ittners och Blomfields vittnesmål som starka.
– De var bättre än i går. Det var oerhört starka röster och de förklarade tydligt varför krigsjournalister ibland tvingas använda sig av terrorstämplade organisationer.
UD: "Domaren har inget case"
Efter rättegången uttalade sig Carl-Henrik Ehrenkrona, jurist på Utrikesdepartementet, mer hoppfullt än tidigare:
– Jag är nöjd med att försvaret ostört fått lägga fram bevisning. Som gammal domare kan jag inte se att åklagaren längre har något case.
De anhöriga var försiktigt positiva:
– Det vore underbart om Martin blev fri, men jag vågar inte hoppas än, sa Linnea Schibbye Steiner.