Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Vi ger bort en straffspark”

Publicerad 2011-11-22

Hård kritik inifrån mot S vändning om partibidrag

Sven-Erik Österberg (S), ledamot i Konstitutionsutskottet

Lag om öppenhet om privata bidrag till partierna har varit S självklara stridsfråga.

Men nu viker sig partiet för Moderaterna.

"Obegripligt", "olyckligt" och "att ge bort en straffspark" lyder de interna domarna.

– Vi bara byter metod, säger Sven-Erik Österberg, S-gruppledare i Konstitutionsutskottet.

Kravet på en lag om att partierna öppet måste redovisa sina bidrag och gåvor från privata aktörer, har varit ett gemensamt rödgrönt krav sedan förra valrörelsen.

Men nu har Socialdemokraterna kommit överens med regeringspartierna i frågan i Konstitutionsutskottet, KU.

I dag fattar KU beslut, och Socialdemokraterna har lovat att inte reservera sig.

Frågan har varit politiskt sprängstoff även över blockgränserna. Moderaterna och Sverigedemokraterna är de enda partierna som helt ställer sig emot en lag. Folkpartiet och Centerpartiet har däremot öppet varit för en lagstiftning.

Nu bjuder Socialdemokraterna i stället in till sammanträde mellan partiernas partisekreterare, för att få till en gemensam, frivillig, överenskommelse i frågan.

Österberg: ”Vi vill komma framåt”

I sakfrågan har partiet inte ändrat sig, förklarar Sven-Erik Österberg.

– Vi driver fortfarande frågan om lagstiftning. Däremot har vi bytt metod. Vi vill inte få vår motion nedröstad och att frågan sedan som vanligt ligger död ett år. I år har vi diskuterat hur vi skulle kunna gå framåt. Vi har fått Moderaterna att ställa upp och diskutera. Nu blir det intressanta diskussioner och det ger en ökad information till alla att ta ställning till.

Har det inte kunnat gå att reservera sig i KU och samtidigt jobba för en frivillig överenskommelse?

– Hade det varit möjligt att göra så hade vi gjort det. Men hade vi reserverat oss i utskottet hade det inte blivit några diskussioner. Man kan inte få båda sakerna.

Till kritikerna av beslutet säger Sven-Erik Österberg:

– Jag tror de inte vet hur det ligger till. Vårt krav om lag ligger kvar. Det här ger en ny öppning.

”Obegåvat”

Men Björn Sundin, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro, riktar svidande kritik mot S-ledningen:

– Jag tycker inte det här är begåvat. Jag kan inte begripa varför man valt det här tillfället att krångla till den här frågan. Det är ju helt uppenbart att M och SD inte kommer berätta frivilligt, och då kommer det krävas lagstiftning.

– Det finns en massa frågetecken just nu: har Carema gett bidrag till Moderaterna till exempel? Väljarna måste veta att partierna driver frågor på grund av en åsikt. Finns misstankar om att företag kan köpa åsikter från partier förändrar det hela den demokratiska processen. Därför måste väljarna veta.

Sommestad: "Är det möjligt?"

Sverige är ett av få länder inom EU som inte har lagstiftning om bidragsredovisning för partierna.

– Strategiskt är det här en katastrof. Att släppa en fråga som vi till och med har moderater med oss i. Det är att ge bort en straffspark.

Björn Sundin är bekymrad generellt för partiets framtid.

– Jag är jätteorolig. Vi behöver få ordning på vilka utspel vi gör. Tre år är visserligen en lång tid, och lokalt tycker jag vi har ordning. Men ska vi hinna göra något till nästa val måste det på ett nationellt plan ske en förändring nu.

Lena Sommestad, ledare för Socialdemokratiska kvinnoförbundet, bloggar:

– Är detta verkligen möjligt? En lag är inte bara viktigare än någonsin, därför att allt fler företag lever på vinster från offentlig sektor. En lag är också viktigare än någonsin, därför att den ekonomiska ojämlikheten växer.

Två teorier om varför

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Sveriges kristna socialdemokraters förbund, förundras även han över S-beslutet.

– Jag har funderat en hel del på det här.

Han reder ut de två tolkningarna som kan göras av kravslopandet.

Den ena är tankarna om att partiet ger upp kravet på lagstiftning mot att Moderaterna accepterar en höjning av partistödet. Den andra är att Socialdemokraterna är pragmatiska och inser att varken M eller SD kommer falla i en omröstning, och att man därför tar ett nytt grepp om sakfrågan.

"Konstigt och olyckligt"

– Nackdelen är att man tappar det starka strategiska övertaget man haft i den här frågan. Att kunna säga: "Titta, Moderaterna vill inte ha öppenhet. Vad är det de försöker dölja?".  Det är konstigt och olyckligt att partiet tappar en av sina skarpaste partifrågor.

Även Bjereld är orolig för framtiden.

– Just nu ser det skakigt ut. Men socialdemokratin som rörelse är så stark både nationellt och internationellt att den kommer klara sig även i Sverige. Frågan är bara hur snabb återhämtningen blir, och om man kan lyckas ta sig tillbaka till att vara ett stadigvarande 40-procentsparti.

ANNONS