Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Amnesty: ”Värre nu än under Mubarak”

Publicerad 2011-11-22

Tortyr, dödade demonstranter och dödsdomar mot personer som "skymfat armén".

Den nya militärregimen i Egypten är värre än Mubaraks, visar en rapport från Amnesty.

– De höll inte sina löften, säger svenska Amnestys generalsekreterare Lise Bergh.

Minst 20 000 demonstrerade natten till i dag på Tahrirtorget i Kairo. Polisen sköt tårgas och skarpa skott mot folkmassan.

Brott: ”Skymfat armén”

Sedan Mubaraks fall har 13 personer dömts till döden. 33 demonstranter har dödats, och minst 12 000 civila personer har ställts inför rätta i militära domstolar, anklagade för ”ligistfasoner” och att ha ”skymfat armén”.

Den 11 februari jublade folket på Tahrirtorget i Kairo, då president Hosni Mubarak meddelade att han skulle avgå. Den militära ledningen som sedan tog över, lovade att avskaffa undantagslagarna som ett första led mot att införa demokrati i landet. I stället har undantagslagarna tvärtom utökats – och censuren av det fria ordet hårdnat.

"Oerhört allvarligt"

Lise Bergh, generalsekreterare Amnesty i Sverige:

– Vi anser att det som händer är oerhört allvarligt och kan konstatera att militären och militärrådet inte levt upp till de löften man gav, säger hon till Aftonbladet.

Tortyr förekommer fortfarande i fängelser och polisstationer, visar den rapport som Amnesty nu kommit med.

– Man slår ner väldigt hårt mot yttrandefriheten. Journalister tas in till förhör av militärer. En del fängslas. Man vill skapa en rädsla att yttra sig fri. Man stänger ner tidningar.

– Ser man på det som pågår nu är det uppenbart att de som demonstrerar inser att de blivit förda bakom ljuset. Det är viktigt nu att omvärlden reagerar.

Uppmanar omvärlden till protest

Regeringar och stater måste i sina kontakter ta upp vad som sker och protestera och ställa krav på att den nya regimen respekterar mänskliga

– Dels måste man se till att valen blir fria och demokratistka. Man måste ställa krav på militärrådet att man respekterar mänskliga rättigheter och protestera väldigt skarpt, säger Lise Bergh.

Nu är det även tal om att man ska skjuta på presidentvalet.

– Det måste man också kräva, att valet hålls nästa år som utlovat.

Val nästa vecka

Nästa vecka ska de första fria parlamentsvalen på flera decennier inledas efter förre presidenten Hosni Mubaraks 30-åriga styre.

Många egyptier, utländska politiker och analytiker fruktar att militärrådet vill behålla makten som det suttit på sedan Mubarak avgick i februari. Tanken skulle i så fall vara att skapa så mycket oro och instabilitet i landet att valet ställs in.