KD anklagar M – för stöld

Publicerad 2011-11-17

Kopierade äldrevårdspolitiken: Bra att vi tycker samma

Ett bråk har blossat upp inom alliansen – KD anklagar Moderaterna för att stjäla deras äldrevårdspolitik.

– De borde vara glada att budskapet kommer fram, säger Mats Gerdau, M.

Moderaterna får ofta höra att de kopierat Socialdemokraternas politik och kallat den sin egen. Men den här gången är det allianskollegorna i Kristdemokraterna som anklagar M för att ha plagierat.

I måndags publicerade Dagens Nyheter en debattartikel om Moderaternas nya äldrevårdspolitik. Artikeln är skriven av Sofia Arkelsten och Mats Gerdau som leder M:s arbetsgrupp för en politik för äldre.

Vissa delar av artikeln är dock kopierade rakt av från material som Kristdemokraterna har tagit fram på Socialdepartementet. Något som Anders Andersson, KD:s gruppledare i socialutskottet, är mycket kritisk till.

– Vi Kristdemokrater får göra ett grundarbete för att andra partier ska kunna sola sig i fjädrarna, säger han till SVT:s Rapport.

Reinfeldt oberörd

Men statsminister Fredrik Reinfeldt ser inget problem med anklagelsen.

– Det är bra att vi tycker samma sak, säger han i Rapport.

Artikelförfattaren Mats Gerdau menar att det inte alls handlar om ett plagiat. De delar som är ordagrant kopierade är enligt honom faktamaterial som är gemensamt för allianspartierna.

– Ärligt talat tycker jag det är lite tramsigt. De tycker uppenbarligen att budskapet är bra och borde vara glada att det kommer ut, säger Gerdau.

Budskapet med artikeln är att Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp med fokus på äldrepolitik:

– Vi har skrivit artikeln helt själva faktiskt, säger Mats Gerdau.

Hägglund tiger

Äldreomsorgen är en av Kristdemokraternas profilfrågor. Men partiledaren Göran Hägglund har inget att säga om plagiatanklagelsen.

– Göran Hägglund avböjer att kommentera, säger hans pressekreterare Marie Lann.

SAMMA LIKA  Moderaternas kopia av Socialdemokraternas valaffisch från 1985 väckte uppmärksamhet i valrörelsen 2010.

Andra M-”tjuverier”

Tre frågor Reinfeldt kopierat från Socialdemokraterna:

Idéprogrammet

Bläcket på Moderaternas nya idéprogram hann knappt torka innan anklagelserna om historieförfalskning och lånta fjädrar kom. Bland annat stod att de kämpat mot orättvisor och diskriminering, för jämställdhet och apartheid.

– Vi ska snarare vara imponerade av de, ofta, liberala och socialdemokratiska kvinnor som höjde sin röst för kvinnlig rösträtt i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt till TT och öppnade för att man kan komma att ändra programmet.