Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Enda intresset är att tjäna pengar”

Publicerad 2011-11-13

Omvårdnadsnämndens ordförande rasar mot Carema

Korsnäsgården i Falun

Omvårdnadsnämnden i Falun har gett Carema ett femårskontrakt för äldreomsorgen i staden.

Men visar det sig att en döende man faktiskt dumpades vid en tv, kan ordförande Christer Falk (S) tänka sig att avbryta samarbetet i förtid.

– Tjänstemän utreder det här nu, säger han till Aftonbladet.

Christer Falk (S) är skeptisk till Carema. ”När de fick uppdraget var vi i opposition och röstade mot.”

I tre år har Carema haft uppdraget av Falu kommun att sköta äldreboendena Norshöjden och Korsnäsgården i Falun.

– När de fick uppdraget var vi i opposition och röstade mot. Det finns ett lokalt företag också, och jag kan väl säga som så att jag redan för tre år sedan inte var särskilt intresserad av ett Jerseybaserat företag, vars enda intresse var att tjäna pengar… och jag kan inte påstå att min bild av Carema har förbättrats de senaste veckorna, säger Christer Falk (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Femårskontrakt

Kontraktet gäller i fem år, med en eventuell förlängning på två år till efter det.

I dag skrev DN en artikel om hur en döende man på ett av hemmen inte fick någon som vakade över honom, utan hur han iställets rullades fram till tv:n, där han fick dö ensam.

– Men stämmer den här uppgiften har jag svårt att se hur de skulle få förlängt. Om ett uppenbart avtalsbrott begåtts kan man till och med säga upp kontraktet i förtid, men det ska jag låta vara osagt nu, säger han.

”Undersöker det hela”

Christer Falk säger att han först fick reda på historien när Dagens Nyheter ringde i förra veckan.

– Efter det har jag pratat med praktikanten som slog larm och finner historien trovärdig. Jag bad i fredags tjänstemän att undersöka det hela. De ska titta på hur många människor som jobbade den dagen, vilka mediciner som skrevs ut… allt sådant ska finnas dokumenterat, säger han.