Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tre av sju basmatiris giftiga – får inte säljas

Publicerad 2011-11-12

Shiva Selas basmatiris innehåller ett förbjudet gift som ligger fyra gånger över gränsvärdet.

Det visar en labbanalys gjord av konsumentsajten Testfakta.

I samma test konstaterades att tre av sju basmatiris på storpack innehåller så höga halter bekämpningsmedel att de inte får säljas i Sverige.

Allt började med ett läsartips.

En man kontaktade konsumentsajten Testfakta och berättade att han brukade använda överblivet risvatten som näring till sina blommor, men att de plötsligt dog. Basmatiriset, tyckte han, luktade också kemiskt.

Köpte sju säckar

Testfakta åkte då runt till Ica, Willys, Citygross och Kistagrossen och köpte in en säck av det aktuella riset, av märket Shiva Sela, och skickade det på analys tillsammans med sex andra inhandlade storpack av basmatiris.

Resultatet?

Tre av de sju förpackningarna; Shiva Sela, Daavat och Euroshopper, hade så pass höga halter av bekämpningsmedel att de egentligen inte ska få säljas i Sverige.

Shiva Sela sämst

Allra sämst resultat fick just det riset som mannen använt; Shiva Sela.

Det innehöll rester av två antimögelmedel, karbendazim och benomyl, som låg nästan fyra gånger över gränsvärdet.

Testfakta har talat med Peter Bergkvist, bekämpningsmedelsexpert på Kemikalieinspektionen. Han berättar att båda ämnena kan störa människans reproduktionsförmåga och ge fosterskador.

– För att vara på den säkra sidan bör man inte exponeras för dem på något sätt, säger han till Testfakta.

”Får inte säljas”

Men Anneli Widenfalk, som är toxikolog på Livsmedelsverket, är av en annan åsikt.

Hon säger till Testfakta att hon inte tycker att den uppmätta halten utgör någon hälsorisk.

– Halterna ligger över gränsvärdet och riset får därför inte säljas. Men EU:s gränsvärde för carbendazim och benolym är lågt satta, säger hon.

”Inte farligt”

Siroos Poorbaghi Moharrami är VD för företaget Shiva Trading, som importerar Shiva Sela. Han säger att han inte känner till den här undersökningen, men att riset testas ofta.

– Om det hade varit giftigt hade vi inte importerat det. Både gränskontrollen och jordbruksverket har testat vårt ris och fått helt andra resultat. Det är inte farligt, säger han till Aftonbladet.

ANNONS