Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kan debattera mot Åkesson – om blocken i tv splittras

Publicerad 2011-11-11

”Jag respekterar min medmänniska Jimmie Åkesson”

Vägrar Håkan Juholt, till höger, vägrar delta i SVT:s debatt så länge tv-kanalen delar upp partierna i två block: regeringspartierna i ett och S, V, MP och SD i ett annat.

Håkan Juholt har ingenting emot att debattera mot Jimmie Åkesson.
Eller att stå intill honom i en tv-studio.
– Det jag vänder mig emot är att SVT vill skapa ett visuellt intryck av att riksdagen har två block mot varandra, säger S-ledaren.

I den senaste tv-sända partiledardebatten saknades både Håkan Juholt (S) och Lars Ohly (V).

De vägrade infinna sig i studion eftersom SVT ville att oppositionen med S, V, MP och SD skulle stå tillsammans på den ena sidan, mot alliansen på den andra.

Men bråket tog inte slut där.

Hotar med nya bojkotter

Som Sveriges Radio uppmärksammade i går så fortsätter Håkan Juholt att hota med nya bojkotter av SVT om tv-upplägget kvarstår. Något som av många uppfattats som en tydlig markering mot Jimmie Åkesson och SD.

Men så är inte fallet.

– Det är väldigt viktigt för mig att få säga att jag på alla sätt respekterar min medmänniska Jimmie Åkesson och att jag respekterar de människor som i ett demokratiskt val har röstat på honom och hans parti, det är hans politik jag tycker är fel och reagerar emot, säger S-ledaren.

”Det är fel”

Att han vägrar stå ställa upp på SVT:s debattönskemål förklarar han istället med det visuella intryck som placeringen i studion ger. Tittarna skulle få en bild av att det finns två block mot varandra i svensk politik, ett för den borgerliga regeringen och ett för S, V, MP och SD.

– Det är fel, så är inte den politiska verkligheten. Sverigedemokraterna är ett parti som i 8 av 10 omröstningar i riksdagen stödjer den borgerliga regeringen.

Hur tycker du att SVT skulle ha gjort?

– Man kan ha bokstavsordning, storleksordning, lottning, man kan göra det på en mängd olika sätt. Det viktigaste är att tv-tittarna får en rättvis bild av hur det politiska läget i riksdagen ser ut och det är inte två block mot varandra, säger Juholt.

På SVT:s hemsida kommenterar programdirektören Jan Axelsson S-ledarens ståndpunkt. Han vidhåller att det är SVT som avgör hur debatter i bolagets kanaler utformas även fortsättningsvis.