”Ganna-frågan” nedröstad i utskottet
Publicerad 2011-11-10
Tomas Eneroth (S): ”Anmärkningsvärt”
Den planerade utvisningen av senildementa ukrainskan Ganna Chyzevska, 91, fick stora delar av Sverige att reagera, även politiker från såväl höger- som vänstersidan.
Men när V och S på torsdagen försökte få till stånd ett utskottsinitiativ i frågan, fick de majoriteten emot sig.
– Initiativet gick ut på att ändra utlänningslagen så att begreppet ”synnerligen ömmande skäl” ändras till ”särskilt ömmande skäl”. Denna till synes obetydliga ändring skulle vidga lagen så att svårt sjuka människor ges möjlighet till uppehållstillstånd i Sverige, säger Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen (V) som väckte frågan i socialförsäkringsutskottet.
För strikt
Lagtexten om så kallade synnerligen ömmande omständigheter tillämpas för strikt. Personer som exempelvis Chyzevska borde ha rätt att stanna i Sverige, anser flera av de politiska partierna.
Frågan diskuteras nu i det fempartisamarbete om migrationspolitiken som pågår mellan regeringen och Miljöpartiet.
– Jag kan inte säga hur långt de diskussionerna har kommit. Men eftersom vi inlett samarbete med Miljöpartiet om hela migrationspolitiken så ingår även detta, säger Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M).
Starkt kritisk
En besviken Christina Höj Larsen säger att Miljöpartiet instämmer i sakfrågan, men att MP tycker att den ska drivas inom de borgerliga diskussionerna.
– Då drar jag slutsatsen att det är viktigare för dem att tillhöra borgerligheten än att genomföra verkliga förändringar för svårt sjuka människor.
Hon uppger att Vänsterpartiet kommer fortsätta kämpa för en ändring av utlänningslagen.
– Fallet Ganna fick politiska företrädare från flera partier att uttala sig till fördel för en generösare lagstiftning. Tyvärr tog de inte chansen. Tydligen är det viktigare för dessa partier att vinna billiga poäng med stora ord än att åstadkomma förändring.
Även Tomas Eneroth (S), vice ordförande i utskottet, anser att Billström styr över MP och regeringspartierna.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att de borgerliga och Miljöpartiet inte ens har en tidsplan för hur de tänker hantera den här frågan.
Goda möjligheter
Men Maria Ferm, MP:s migrationspolitiska talesperson, förklarar att regeringen har öppnat upp för diskussion i "Ganna-frågan" och att man därför valt att inte rösta för Höj Larsens förslag.
– Jag tror att det mest effektiva sättet att åstadkomma en förändring av lagstiftningen är genom samarbete med regeringen.
Hur stor är möjligheten att få till en förändring av ”synnerligen ömmande omständigheter”?
– Jag tror att de är mycket goda eftersom det står i vår överenskommelse att vi ska genomföra förändringar som innebär att fler ska få stanna.
Hon tror också att trycket i frågan gör det enklare att ändra i lagen. Men när det kan ske vill Ferm inte svara på.
Fallet Ganna
91-åriga Ganna Chyzevska fick nej från svenska migrationsmyndigheter trots sin dåliga hälsa och trots att alla hennes anhöriga – barn och barnbarn – bor i Sverige.
För att kunna åberopa synnerligen ömmande skäl måste man i stort sett vara så allvarligt sjuk att man inte kan resa.
I sista stund ingrep dock Europadomstolen och begärde att utvisningen skulle stoppas till dess att den satt sig in i fallet.
Billström sa samma dag att han inte ville ändra lagen. Dels tillämpas den som det var tänkt, ansåg han och hänvisade till en aktuell utredning. Dels skulle en ändring medföra ökade kostnader, inte minst för vård, för samhället.