Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ryskt giftregn hotar vår jord

Publicerad 2011-11-10

Rymdsonden havererade på vägen mot Mars

RISKERAR ATT KRASCHA Den ryska rymdsondens supermotorer gick sönder och farkosten har nu fastnat ett par hundra kilometer ovanför jorden. Sonden kan störta med tolv ton giftigt bränsle om inte rymdingenjörerna får den på rätt bana.

Den ryska rymdsonden styrde mot Mars när den havererade.

Nu kämpar forskarna för att förhindra en krasch.

Och ett regn av tolv ton giftigt bränsle över jorden.

Den ryska rymdsonden Phobos-Ground sköts iväg i tisdags natt från en rymdstation i Kazakstan. Efter att ha lämnat atmosfären var tanken att jättemotorerna skulle fyra av farkosten i riktning mot Mars och lägga sig i planetens omloppsbana.

Men båda motorerna gick sönder och sonden har nu fastnat mellan 207 och 321 kilometer ovanför jorden.

Kan explodera

Farkosten är obemannad, men bär med sig tolv ton bränsle. Om rymdingenjörerna misslyckas med att få den på rätt bana kan bränslebomben krascha mot jorden inom några veckor.

Många engelska rymdexperter tror dock att bränslet exploderar i den övre atmosfären innan sonden når jorden. Men om bränslet fryser och sonden misslyckas med att åka vidare mot sitt mål kan det få förödande konsekvenser.

Rymdkonsulten och Nasaveteranen James Oberg är specialist på det ryska rymdprogrammet. Han är orolig för att bränslet fryser om ryssarna inte får iväg sonden inom någon vecka.

”Värsta någonsin”

– Det kommer att bli den mest giftiga fallande satelliten någonsin ... och den tyngsta obemannade farkosten som fallit mot jorden utan kontroll, säger han till AP.

Sonden, som väger 14 ton, är på väg till Mars för att ta jordprover från en av planetens månar. Operationen har beskrivits som extremt utmanande. Lyckas sonden komma iväg beräknas den nå Mars i februari nästa år och återvända med jordprover 2014.

Ryssland har tidigare gjort en rad misslyckade uppskjutningar och nu har rymdexperter börjat oroa sig över hur det står till med landets rymdindustri.

Vladimir Popovkin, chefen för projektet, tror däremot att de ska kunna skicka iväg sonden inom tre dagar.

Och skulle sonden vända tillbaka mot jorden finns tröst för oroliga: ingen människa har någonsin skadats av fallande rymdskrot.