Omhäktningen av Breivik blir öppen för allmänheten

Publicerad 2011-11-09

RÄTTEGÅNG I APRIL  Anders Behring Breiviks rättegång kommer att bli en utdragen process. Målet är att vara klara innan sommaren 2012.

När Anders Behring Breivik, 32, ska omhäktas på måndag kommer det att ske inför öppna dörrar.

Hans offer och allmänheten får då för första gången se massmördaren tala sedan han greps.

Oslo tingsrätts domare Torkjel Nesheim skriver i ett pressmeddelande att det inte finns någon anledning till att måndagens omhäktning hålls bakom stängda dörrar som de tidigare har gjorts.

Inget tyder medhjälpare

Ingenting som kommit fram under den långa utredningen tyder på att Anders Behring Breivik haft några medhjälpare som han skulle kunna kommunicera med vid en öppen omhäktningsförhandling menar domaren.

- Det framstår bara som en teoretisk möjlighet att den åtalade kommer att kommunicera med eventuella medbrottslingar på ett sätt som kommer att skada utredningen, säger Torkjel Nesheim i ett pressmeddelande.

Breivik själv kommer inte att vara på plats i Oslo tingsrätt utan delta i förhandlingen via videolänk från ett rum i Ila fängelse där han suttit sedan han greps den 22 juli.

Breivik missnöjd

Anders Behring Breivik är inte nöjd med det beslutet och hans advokat har överklagat beslutet.

– Vi menar att det påverkar rättssäkerheten om han inte får närvara personligen. Hans önskan är att möta pressen, säger Breiviks advokat Geir Lippestad till nyhetsbyrån ANB-NTB.

För Breiviks offer, och för allmänheten, blir det här den första chansen att höra honom tala sedan massmorden i på Utøya och vid Regeringskvarteret.

– I detta fall finns olika behov hos de drabbade. Någon måste komma nära, andra vill följa detta på avstånd. Jag tror att det nu måste finnas utrymme för dem som vill följa frågan noga att vara närvarande - både för att se Breiviks reaktioner på framställningen och hur han verkar nu efter så lång tid i isolering, säger advokat Ivar Sveen som är målsägarbiträde till några av offren till Dagbladet.

Breivik har nu suttit 16 veckor i total isolering med brev-, besöks- och medieförbud.