Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Carl Jans kråksång: Det äcklas i magen

Publicerad 2011-11-06

Norge har fått pippi på ny delikatess – sågas av experten

Kråkor är intelligenta – och desutom en delikatess. I alla fall enligt norske gourmetkocken Eyvind Hellstrøm.

Norge inför skottpengar på kråkor för att hindra utrotningen av andra fåglar.

Och lanserar samtidigt fågeln som en delikatess.

– Skärpning Norge, ni har så mycket bättre råvaror att göra någonting med. Det äcklas lite i magen, säger krögaren Carl Jan Granqvist.

Carl Jan Granqvist.

”Kråkan är bland de mest intelligenta fåglarna i världen och kan betraktas som en delikatess” skriver Verdens Gang. Men den delikatessen faller inte svenske krögaren Carl Jan Granqvist i smaken:

”De äter lite bondskt”

– De äter fortfarande lite bondskt i Norge och då är det klart att man kan äta kråka, säger han, och höjer ett varningens finger för att käka fågeln:

– Man vill ju veta var produkten kommer från och det vet man inte med kråka, de äter ju inte heller särskilt bra. De är asätare, säger Carl Jan.

Hans norske kollega, gourmetkocken Eyvind Hellstrøm, har en helt annan åsikt:

– Allt kan ätas. Jag äter mer än gärna kråka. Allra helst från Moss, säger Hellstrøm till VG, och berättar att han helst lagar kråkan på samma sätt som ripa.

Ungkråka ska det va’

Att kråka blivit sista skriket i Norge ser Carl Jan snarare som ett rop på uppmärksamhet, än en smaksak.

– En restaurang i Örebro lanserade kråka på menyn och det var snarare för att det talades om det än för att det var gott. Men ska man äta kråka ska det vara ungkråka.

Bakgrunden till de nya norska menyerna är att flera norska kommuner utlyst skottpengar på kråkor, för att förhindra att de hotar andra fågelarter.

Kråkan kallas för fågelvärldens störste äggtjuv och är känd för att plundra de bon den hittar.