Papandreou är på väg ut

Publicerad 2011-11-06

Ser ut att tvingas bort från makten

Finansminister Evangelos Venizelos försöker nu gripa makten i Grekland.

Han vann fredagens förtroendeomröstning och såg ut att få behålla makten.

Men när koalitionsregeringen ska bildas kan Giorgos Papandreou tvingas bort – av sina egna.

Finansminister Evangelos Venizelo vill nu ta befälet.

Premiärminister Giorgos Papandreou skakar hand med finansminister Evangelos Venizelos efter ett tal i grekiska parlamentet.

Uppläxad av Nicolas Sarkozy och Angela Merkel, hårt kritiserad både av partikollegor och opposition och ett knappt stöd i förtroendeomröstningen.

Den senaste veckan har varit minst sagt tuff för Greklands premiärminister Giorgos Papandreou.

Spelar högt spel

Under lördagen har han inlett arbetet med att starta en koalitionsregering i landet – men samtidigt planeras det för en framtid utan honom.

– Det var ju flera inom partiet som röstade på honom för att han i sitt tal innan omröstningen sa att han skulle gå till presidenten för att bilda en koalitionsregering. Det tolkades av många som att han skulle lämna in sin avskedsansökan, men det gjorde han ju inte. Han spelar ett högt spel, säger Aftonbladets utrikespolitiske expert Wolfgang Hansson.

Bakom kulisserna har finansminister Evangelos Venizelo nu börjat arbeta för att tillsammans med oppositionen för att bilda en regering – där han själv blir premiärminister.

– Venizelos har kontakt med partiledare för att säkra upp deras överenskommelse, säger en källa inom regeringspartiet Pasok till Reuters.

Folk börjar tröttna

Fler tecken på att Papandreou är på väg ut ur politikens finrum är att oppositionspartier säger sig vägra en koalitionsregering med den sittande premiärministern. De vill i stället genomföra ett nyval innan man tar ställning till räddningspaketet från IMF och EU.

På Greklands gator har man däremot börjat tröttna på det politiska käbblet och vill se en enad ledning.

– Alla vi pratar med säger att det är en bra idé med koalitionsregering. Man har gnällt jättelänge, men nu när EU har sagt att ”passar det inte så får ni gå ur euron”, blev det ett uppvaknande får många. De inser att det de kan förlora ännu mer om de motsätter sig det här, säger Wolfgang Hansson som är på plats i Aten.

På söndagen fortsätter manglingen av Papandreou och hans regeringsparti, Pasok. Partiet håller på eftermiddagen ett krismöte för att söka stöd hos de mindre partierna – med finansminister Evangelos Venizelos i spetsen.