Världen följer Greklands öde

Uppdaterad 2011-11-05 | Publicerad 2011-11-04

Sprickor även inom regeringspartiet

Premiärminister Giorgios Papandreous kan andas ut.

Med knapp marginal gick han segrande ur förtroendeomröstningen i grekiska parlamentet – och får leda landet vidare genom krisen.

Nu ska en koalitionsregering bildas.

Greklands premiärminister Giorgios Papandreou.

Redan under torsdagen läckte källor nyheten som under fredagen bekräftades. Grekland har för stunden lagt ner planerna på att folkomrösta om räddningspaketet från IMF och EU.

Under förmiddagen meddelade finansminister Evangelos Venizelos att man tagit beslutet att slopa folkomröstningen som väckte hård kritik från ledare i EU och hela världen, enligt AFP.

För premiärminister Giorgios Papandreou har de senaste turerna varit tuffa och hans agerande har kritiserats både i Grekland och av andra länder.

Sprickor i partiet

Enligt källor till nyhetsbyrån AP har en högt uppsatt partikamrat med Papandreou meddelat att han inte kommer att stödja regeringen om inte premiärministern ställer sin plats till förfogande under helgen.

Men det är inte bara inom regeringspartiet Pasok som man vill se en avgång. Inte oväntat har även högerpartiet Ny Demokrati krävt att han Papandreou lämnar.

Allt ställdes på sin spets när det sent på fredagskvällen genomfördes en förtroendeomröstning då det grekiska parlamentet tog ställning för eller emot regeringen.

Med knapp marginal – 153 röster för och 145 emot – fick Papandreou stöd från parlamentet och får fortsätta att regera.

Vill ha samarbete

Under sena kvällen intog premiärminister Papandreou talarstolen i det grekiska parlamentet.

Där efterlyste han att partierna skulle enas för att anta räddningspaketet från EU och IMF. Premiärministern uppger att han på lördag kommer inleda samtal som skulle kunna öppna upp för en koalitionsregering.

Däremot vill han Grekland undviker ett nyval i dessa tider.

– Det skulle innebära katastrof, säger han.

Värlsledare oroliga

Under G20-mötet i Cannes fick Papandreou tala med bland andra Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarcozy och förklara hur han hoppas lösa situationen i Grekland.

USA:s Barack Obama har efter G20-mötet uppmanat Europa att snabbt se till att osäkerheten mildras.

– De kommer att ha en stark allierad i oss, men europeiska ledare förstår att det marknaden behöver är en stark signal från Europa om att man står bakom euron, säger Obama.