Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fick regeringen med sig efter krismöte

Publicerad 2011-11-02

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou backar inte från beslutet om folkomröstning.

Trots avhopp inom det egna partiet, protester från omvärlden och börsras backar Greklands Giorgos Papandreou inte från beslutet om folkomröstning om räddningspaketet.

Efter sju timmars krismöte fick han regeringen med sig.

Premiärministern försvarade i tisdags kväll beslutet att låta folket säga sitt om det omtvistade åtstramningspaketet. En folkomröstning skapar klarhet om att Grekland hör hemma i eurozonen, sade han vid kvällens extra regeringsmöte, enligt ett uttalande från hans kansli.

Till regeringen sade han att marknadsoron som följde på beskedet i måndags kväll om folkomröstning kommer att bli kortvarig.

Under det sju timmar långa extrainkallade regeringsmötet stödde några ministrar Papandreous beslut, andra ifrågasatte tidpunkten för folkomröstningen och kritiserade att de inte informerats i förväg. Andra var öppet emot, uppgav regeringskällor.

Regeringens stöd

Till slut meddelade en talesman natten till onsdagen att regeringen ställt sig bakom folkomröstningen, som ska hållas så fort som möjligt, så snart grunderna i uppgörelsen i räddningspaketet har formulerats.

Till skillnad från tidigare besked kan folkomröstningen kanske hållas redan i år, säger inrikesminister Haris Kastanidis i grekisk tv.

– Det finns en möjlighet att hålla folkomröstningen tidigare, i december.

Men det hänger enligt Kastanidis på att Grekland och omvärlden enas om detaljerna i räddningspaketet oväntat snabbt.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy togs också på sängen av Papandreous besked och har kallat honom till krissamtal i Cannes på onsdagen, inför veckans G20-toppmöte.

Papandreou sade i tisdagskvällens uttalande att Greklands allierade kommer att stödja hans politik och uppmanade G20-länderna att fatta beslut som "säkerställer att demokrati står över marknadshungern".

Tunn majoritet

Papandreous närmaste utmaning är en förtroendeomröstning i parlamentet på fredag. En ledande parlamentsledamot från regeringspartiet Pasok lämnade partiet i tisdags, vilket krympte regeringens majoritet till 152 av de 300 platserna. Flera andra partikamrater uppmanade regeringen att bilda en samlingsregering och utlysa nyval, ett krav som fick stöd från oppositionen.

Papandreou behöver minst 151 röster för att utlysa folkomröstning.

Samtidigt som den politiska krisen växer i Grekland så byttes hela militärledningen ut, ledarna för generalstaben, armén, flottan och flygvapnet ersattes och ett tiotal marin- och arméofficerare avskedades, enligt ett uttalande från försvarsdepartementet på tisdagen, rapporterar AFP.

En icke namngiven källa i försvarsdepartementet sade att ommöbleringen var planerad sedan tidigare, och inte föranledd av den politiska turbulensen.

TT