Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Grekland folkomröstar

Uppdaterad 2011-11-01 | Publicerad 2011-10-31

Grekland ska folkomrösta om det nya EU-stödpaketet, meddelade det hårt ansatta landets premiärminister Giorgos Papandreou på måndagskvällen, rapporterar Reuters.

– Om det grekiska folket inte vill ha det så kommer det inte att godkännas, säger Papandreou till nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer att följa det grekiska folkets beslut, sade Papandreau till sina partikamrater i parlamentet.

– Kommer de att anta den nya överenskommelsen eller kommer de att tillbakavisa den, fortsatte premiärministern.

Den senaste veckan har protester hållits runt om i Grekland mot regeringens besparingar.

Avtal med bankerna

Räddningspaketet som EU-ledarna beslutade om i förra veckan innebär att Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro, motsvarande omkring 920 miljarder kronor, genom att värdet på grekiska statspapper halveras.

EU-företrädare ska nu träffa avtal med bankerna var och en för sig om detta. Parat med ett stöd- låne- och reformprogram ska det få ned den grekiska statsskulden till 120 procent av BNP 2020.

Pengar från Kina

Euroländernas räddningsfond EFSF ökas kraftigt från 440 miljarder euro till 1 000 miljarder euro. En del av pengarna ska komma från länder utifrån EU, som Kina och Brasilien, är det tänkt. Fonden ska klara att fylla hål även i Spanien och Italien om sådana uppstår.

De europeiska bankerna ska stärkas genom hårdare krav på hur mycket de ska ha i kapital. De flesta banker väntas klara det genom att be aktieägarna om mer pengar, hålla inne vinster och begränsa aktieutdelning. En del kan behöva statlig hjälp.

– Nu för Papandreou in risker i processen. Han är väl hårt pressad av den politiska situationen där många greker är kritiska till vad som sker, men det här är mycket riskabelt, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson.

”Dåligt val”

TT: Vad händer om grekerna röstar nej till stödpaketet?

– Det är möjligt att det då skulle gå så långt att Grekland själv väljer att inte vara kvar i eurosamarbetet. Jag tror att det skulle vara ett dåligt val för Grekland, men det är inte säkert att alla greker tycker så.

En opinionsundersökning som publicerades i lördags och som var beställd av den grekiska tidningen To Vima, visade att förra veckans EU-paket uppfattades negativt av en majoritet av grekerna, rapporterar BBC.

Även om protestdemonstrationer och strejker mot besparingarna tidvis har lamslagit Grekland är Hermansson inte helt övertygad om att grekerna kommer att rösta nej till stödpaketet.

– Det är inte alla som är ute på gatorna och det kanske finns ett stöd för Papandreou och för stödpaketet som ligger. Det är kanske det som han är ute efter, han har ändå haft ett visst stöd av befolkningen, säger Hermansson.

– Oppositionen i Grekland är ju kritisk till det som ligger men skulle de komma till makten skulle de tvingas ställas inför liknande frågeställningar.

TT: Men oppositionen i Grekland kommer knappast att uppmana folket att rösta ja till ett stödpaket som de själva kritiserat hårt?

– Nej men vid en folkomröstning när det ställs på sin spets tror jag att många greker skulle fundera allvarligt på vilka alternativ det finns till stödpaketet.

TT: Kan det här vara första steget mot att Grekland lämnar eurosamarbetet?

– Man öppnar upp för det och det kommer lite märkligt just nu när Grekland ändå fått större skuldavskrivningar, säger Hermansson.

Misstroendeomröstning

Papandreou har redan tidigare vid några tillfällen luftat idén om en folkomröstning men då har det varit oklart vilken frågeställning som i sådant fall skulle presenteras för det grekiska folket.

– Men det här kan bli nästan som en misstroendeomröstning, antingen är vi med i euron och gör det som måste göras för att fortsätta vara med. Eller också bestämmer vi att lämnar eurosamarbetet, säger Johan Javeus, chefsanalytiker på SEB.

TT: Är det möjligt för Grekland att stanna i eurosamarbetet om folket röstar nej till stödpaketet?

– Det beror alldeles på hur man formulerar frågan. Men alla greker kommer kanske inte resonera som dem som protesterar på gatorna. De flesta greker har trots allt fortfarande ett jobb att gå till.

Enligt den grekiska nättidningen Ekathimerini.com har Papandreou också sagt till sina partikamrater i parlamentet att han kommer att utlysa en misstroendeomröstning i parlamentet. Den kommer sannolikt att genomföras nästa år. Folkomröstningen kan ske redan senare i år.

Börsen kan rasa

– Det här är väldigt negativ information som säkert kommer att sätta marknaderna i gungning igen, för det pekar ju på att man inte har den kontrollen i Grekland som marknaden hittills trott på, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, efter att ha hört om folkomröstningen.

TT: Så vi kan räkna med börsfall i morgon (tisdag)?

– Det är rimligt att vänta sig, definitivt.

Den negativa effekten bygger på marknadens förmodan att grekerna kommer att säga nej till stödpaketet om de får chansen.

– Om de gör det, vad står till buds då? I ett sådant läge måste landet i princip ställa in betalningarna. Då är det inte längre tal om en 50-procentig nedskrivning av statsskulden.

TT: Skulle ett nej också vara samma sak som att Grekland lämnar eurosamarbetet?

– Ja, det skulle det mycket väl kunna leda till, svarar Jonas Olavi.

TT