Reinfeldt tror inte på snabb lösning
Publicerad 2011-10-27
Europa måste göra sig redo för ett stålbad – och borde införa bankakuter.
Det var Fredrik Reinfeldts slutsatser efter toppmötet i Bryssel.
– Det löser sig inte i kväll, säger Reinfeldt till Aftonbladet.
Under EU:s toppmöte i i Bryssel på onsdagen var målet klart och tydligt: Lös Europas skuldkris.
EU-ledarna samlades därför vid 18-tiden för det första mötet där statsminister Fredrik Reinfeldt deltog.
Det som stod klart efter det var att ingen slutgiltig lösning ännu är att vänta.
Skriva av skulder
– Skälet till det är att det är stora skulder som ska skrivas ner när det gäller Grekland. När man skriver ner stora skulder är det tillgångar som blir värdelösa. Då vill vi helst att privata ägare av banker tar en stor del av de skulderna, vilket de naturligtvis vill slippa, säger Reinfeldt.
Han fortsätter:
– Det inte privata intressenter tar måste man ha ett offentligfinansierat system som fångar upp. Det diskuterar eurozonens ledare för hur de ska kunna ta ansvar för.
Hur ser mardrömscenario ut ut svensk synvinkel?
– Det är att vi får en mycket negativ ekonomisk utveckling i Eruopa. Folk blir nervösa och slutar att konsumera. Vi är beroende av att Europa för lösningar som skapar långsiktig trovärdighet, säger Reinfeldt.
När länderna med euro skulle diskutera en lösning fick övriga EU-ledare snällt lämna mötet.
Då tog Fredrik Reinfeldt och mötte upp med sin vän Storbritanniens premiärminister David Cameron för att äta middag i Bryssel.
Vill ha bankakut
Dessförinnan hade Reinfeldt hunnit förklara vikten av att EU-länderna inför bankakuter på samma sätt när svenska staten genom Riksgälden tog över investeringsbanken Carnegie under finanskrisen 2008.
– Man får betalt genom att ta aktier eller ta ägande av banken. När de får större trovärdighet blir de mer värda och då säljer vi tillbaka aktier eller hela banken till marknaden. Svenska skattebetalarna har inte behövt täcka problem i bankerna, de har till och med gått plus. Där är Sverige ganska unikt och lösning var bra här och den behövs i hela Europa.
Mötet mellan eurozonens ledare inleddes vid 20-tiden och pågick in i natten mot torsdag.