Flygvapnets nya lyx-klockor går sönder

Publicerad 2011-10-25

Kostade 23 000 kronor styck

UTC Skydiver Försvarets nya klocka.

De exklusiva klockorna från Sjöö Sandström kostade miljonbelopp.

Nu, sex månader efter flygvapnets dyra köp, börjar klockorna reklameras.

Köpet i våras väckte uppmärksamhet.

Då handlade Försvarsmakten 1 100 exklusiva klockor till sin personal för tio miljoner kronor. Detta efter att tidigare klockor orsakat problem.

– Glas har trillat av, skruvar som har lossnat, armband har gått upp, sa Ola Höglund, flygchef vid Försvarsmakten till Sveriges Radios Ekot när köpet blev känt.

Kostar 23 000

De nya klockorna, som i butik kostar 23 000 kronor – men som Försvarsmakten fick för halva priset – skulle alltså lösa det här problemet, och kommunikationsdirektör Toni Eriksson vid Försvarets Materielverk berättade även han för Ekot varför de nya klockorna var nödvändiga.

– Om Försvarsmaktens flygande personal måste lämna sitt flygplan någon gång och hamnar i en miljö som är farlig där folk skjuter på dem och de ska bli upplockade på en viss plats vid ett visst givet klockslag, så tror jag de är glada om de inte har färgklockorna som de köpt vid senaste charterresan, sa han då.

Skruvar lossnar

Men nu, sex månader efter, börjar reklamationerna trilla in.

För att skruvar lossnat.

Och klockor oförklarligt ”bara har dött”.

Precis de problem som lyxköpet skulle fixa.

– Hittills har vi fått in tre klockor och jag vet att det är ett par till på väg, säger Niclas Valfridsson, vd på Sjöö Sandström, till Aftonbladet.

”Träffade tryckknapp”

Han säger att reklamationerna inte ska tas som ett tecken på att klockorna är av dålig kvalitét.

– Nej, det vore katastrof. Det var trots allt 1 100 klockor som såldes så det är en liten procent som kommit tillbaka till oss.

Vad har det varit för fel?

– Två av dem har fått en smäll och på den tredje trodde man att det var glapp på vridringen, men det var det inte.

Men ska inte just de här klockorna klara smällar? Är inte det poängen?

– Jo, men det går aldrig att skydda en klocka helt. Slagen här har träffat en tryckknapp som i sin tur gått rätt in i verket. Men visst, klockorna ska tåla mycket. De har gått igenom rigorösa tester, både hos oss och försvaret.

ANNONS