Jan, 74, tillåts vara läkare – och healare
Publicerad 2011-10-26
Har utbildats av medium som dog för 2 000 år sedan
Jan Oleby, 74, är läkare och healare.
Socialstyrelsen har beslutat: det går bra.
– Nu vill jag ta det här ett steg längre och införa healing inom vården, säger Jan Oleby.
I fjol anmäldes företagsläkaren Jan Oleby till Socialstyrelsen efter att ha annonserat om sin verksamhet som healare och medium.
Myndigheten tillsatte en utredning och kom fram till att han kan behålla sin läkarlegitimation. Det går bra att vara läkare och healare, så länge man inte blandar ihop rollerna, och endast använder healing på friska människor, enligt Socialstyrelsen.
Hoppas ha banat väg
– Det här är prejudicerande och jättespännande. Vi är många inom läkarkåren som arbetar i "tassemarkerna" och med det här har jag försökt fastställa för kollegorna var gränserna går. Jag tror och hoppas att jag har banat väg inom den svenska sjukvården, säger Jan Oleby.
Oleby berättar för Aftonbladet att han är seriös med sin utövning och att han bland annat gått kurser för det kända tv-mediet Terry Evans och för ett så kallat "transmedium" som kallar sig själv Ambres.
– Ambres har levt för 2-3 000 år sedan. Han förmedlas genom ett medium. Hos honom gick jag kurser i guidade inre resor, drömspel, inre seende och reinkarnation, säger Jan Oleby.
Första prövningen av healing
Andlig healing har aldrig prövats tidigare av Socialstyrelsen. Örjan Dahlberg, inspektör vid regionala tillsynsenheten sydöst, har haft kontakt med Statens beredning för medicinsk utvärdering när han handlagt ärendet. Slutsatsen blev att Oleby behåller legitimationen.
– Utövar man sitt yrke ska man arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi har kommit fram till att healing är en alternativmedicinsk metod som inte grundas på vetenskap. Men vi kunde inte visa på att han har bedrivit hälso- och sjukvårdsverksamhet i de fall vi tittade på, säger Örjan Dahlberg.
”Olämpligt”
Sveriges läkarförbund ställer sig inte bakom Jan Olebys vilja att kunna införa healing i den svenska vården.
Ordförande Marie Wedin tycker tvärtom att det inte går att kombinera med läkekonsten.
– Jag tycker det är olämpligt att blanda de två verksamheterna. Vi säger inom medicin att vi vill ge vård som är i enlighet med vetenskapliga bevis eller beprövad verksamhet. Och där ligger inte healing, säger Marie Wedin till Aftonbladet.
”Healing inget för vården”
Enligt Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning, kommer det inte att bli aktuellt att införa healing i den svenska vården.
– Vi ger inte sådana tillstånd. Ska man ge sjukvård i Sverige ska det vara enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och vården ska inte utsätta patienter för risker, säger Anders Tegnell.
Jan Oleby praktiserar för närvarande inte som läkare. Hans kontrakt med företagshälsovårdsföretaget Sensia sades upp i samband med att hans legitimation stod på spel i fjol.