Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Reinfeldt: Det är världshistoria

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2011-10-20

Nu kommer reaktionerna på nyheten om Gaddafis död

Nu kommer reaktionerna om Muammar Gaddafis död.

– Det är en seger för det libyska folket och alla svenska kvinnor och män som deltagit i insatsen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Den här dagen tillhör det libyska folket, säger Barack Obama vid en presskonferens.

Reinfeldt.

Flera av världens ledare kommenterade under torsdagen nyheten att Muammar Gadaffi gripits och dödats i Libyen.

–  Libyen kan stryka ett streck över ett långt och mörkt kapitel i sin historia, och vända blad. Nu kan människorna i libyen äntligen bestämma över sin egen framtid, skriver Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, i ett pressmeddelande.

Han skriver också att Nato inom en snar framtid, i samråd med USA och NTC, kommer att avsluta sitt uppdrag och dra sig tillbaka från Libyen.

– Sedan Bani Walid och Sirte har fallit har den tidpunkten kommit mycket närmare.

”Det är världshistoria”

Under eftermiddagen höll statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en presskonferens i Örebro om nyheten att Muammar Gaddafi gripits.

– Det är världshistoria. Vi ska komma ihåg att Gaddafi nyligen stod redo att begå en massaker på Benghazis befolkning, sa han och fortsatte:

– Det är en seger för det libyska folket och alla svenska kvinnor och män som deltagit i insatsen.

Reinfeldt berättade att han nyligen mötte andremannen i libyska övergångsregeringen NTC.

– Om Gaddafi är fast så avslutas hans era, och det nya Libyen kan börja byggas. Det är en del av en ny arabvärld.

”Kommer bli kända för sitt mod”

Utrikesminister Carl Bildt säger i ett uttalande:

 – Vi har i kväll nåtts av nyheten att Muammar Gadaffi är död. Därmed är en lång tid av maktfullkomlighet och förtryck av det libyska folket över. Vi hade dock hellre sett att Muammar Gadaffi hade gripits levande för att kunna ställas inför rätta. Det är nu hög tid för det libyska folket att få bygga sin framtid genom fria och demokratiska val och för Libyen att utvecklas mot en demokratisk, pluralistisk och stabil nation, säger han.

Storbritanniens utrikesminister William Hague twittrar om diktatorns död:

– Gaddafi gjorde Libyen liktydigt med våld och kvävd frihet. Nu kommer libyerna att bli kända för mod och uthållighet på sin väg mot frihet, skriver han.

"Tyranneriet är nu över"

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har gjort ett uttalande:

– Gaddafis död innebär en historisk övergång för Libyen. Det här är inte en tid för hämnd utan en tid när alla libyer måste hålla samman, säger han.

USA:s president Barack Obama höll på torsdagskvällen ett tal med anledning av att Gaddafi gripits och dödats.

– Den här dagen tillhör det libyska folket.

– Tyranneriet är nu över. Nu har den libyska befolkningen ett ansvar att bilda en stabil demokrati och skapa en stabil regering och att genomföra ett fritt val. Vi uppmanar Libyens nya styre att respektera mänskliga rättigheter och införa demokrati, säger Obama i talet.

När Aftonbladet träffar Sveriges före detta utrikesminister, Jan Eliasson, berättar han att gripandet är ett bevis på att det inte går att slå ner protesterna med våld, som Gaddafi ville. Han säger vidare att libyerna nu kan andas ut.

– När han nu försvinner, försvinner den rädsla som skapat nästan som en kramp i landet. Samtidigt kan jag aldrig vara glad när någon dödas, det hade varit bäst om han fångats levande och kunnat föras till domstol, säger han.